Annons

Forna stjärnan gläds åt Göteborgs framgång

När den damallsvenska klubben i Göteborg kallades Landvetters IF såg SM-guldet ut att vara långt borta. Men i helgen kan det säkras och de gamla spelare är avundsjuka.
Fotboll • Publicerad 6 november 2020
Marlene Sjöberg (till vänster) vill också vara med och vinna SM-guld med Göteborg. Arkivbild.
Marlene Sjöberg (till vänster) vill också vara med och vinna SM-guld med Göteborg. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

2003 tog ordförande Peter Bronsman beslutet att flytta klubben han basade över från Landvetter till Göteborg. Det behövde klubben, tidigare landslagsspelaren Marlene Sjöberg.

– Vi tränade på grus en vinter. Sen på en konstgräsplan där gummikulorna inte låg fast, så alla halkade omkring. Vi fick träningstider 17.30, så nästan ingen hann komma i tid. Flytten till Göteborg räddade klubben, tror jag, säger Sjöberg, som spelade i klubben 2000-2001 och 2003–2015.

Bronsmans hjärta

Annons

Lasse Svensson, som på den tiden var målvaktstränare, är tacksam för allt Bronsman har gjort för klubben.

– Utan honom hade vi nog inte funnits. Han har en stor plånbok, men pengarna har inte varit avgörande – det är hans hjärta för damfotbollen, säger Svensson, som i dag är sportchef i Göteborg.

– Han känner kanske att det är på tiden. "Nu har jag satsat 80 miljoner och ingen seger än", säger Svensson och skrattar.

Stadens första guld

Om Göteborg säkrar guldet på lördagen borta mot Linköping blir det stadens första damallsvenska guld. Jitex, från Mölndals kommun, har vunnit tidigare.

– Damfotbollen i Göteborg bubblar verkligen, och det kommer bli större om GFC vinner. Nu har Örgryte och IFK Göteborg startar damklubbar. Tänk vilka derbyn som kan uppstå, och dra med sig publik och sponsorer, säger Marlene Sjöberg.

– En internfight i staden kommer att engagera människor. Nu när jag pratar om det vill jag också vara med, skrattar hon.

Familjära klubben

Trots att Göteborg nu har chans på guld – och att målet för klubben är att spela Champions League-final när staden fyller 400 år 2021 – är Göteborg fortfarande den lilla familjära klubben för vissa.

– För mig är det fortfarande den lilla genuina klubben där Bronsmans fru står och steker hamburgare vid kiosken, säger Sjöberg.

Det finns fortfarande steg att ta för Göteborg.

– Det är lite mycket "gubbar" just nu. Det hade varit roligt om man fick fler spelare att stanna efter karriärerna. Sportchef, marknadsföring, tränare – det finns alla möjliga roller. Mycket kompetens försvinner, men det gäller fler klubbar än GFC, säger Sjöberg.

Annons

Lasse Svensson, som enda sedan han var målvaktstränare i Landvetter har längtat efter ett SM-guld, är snart där. Men han tar inte ut något i förskott.

– Hela Göteborgs damfotboll är värd detta. Vi har strävat efter det så länge, säger Svensson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons