Annons

Fischer avslutar karriären – ska bli polis

Nilla Fischer, 38, avslutar sin professionella karriär.
Nu väntar ett nytt kapitel för den svenska fotbollsikonen – hon ska bli polis.
Fotboll • Publicerad 12 december 2022
Nilla Fischers proffskarriär är över. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Nilla FIscher gjorde 189 landskamper. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

OS-silver, VM-brons och 189 landskamper. Ligatitlar och Champions League-mästare. Det har varit en lång och framgångsrik karriär för Nilla Fischer.

Men nu är det över.

Annons

– Jag hade gärna spelat livet ut men min kropp säger liksom att det är dags att sluta nu. Jag har haft mycket problem med diverse känningar och det är väl ett tecken på att det inte är hälsosamt längre, och jag har inte riktigt motivationen att klara av den smärtgränsen, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag har ont varje dag, säger hon.

"Känns skrämmande"

Beslutet att det nu är färdigspelat tog hon för några veckor sedan, men det var inget lätt beslut att ta. Hon beskriver elitidrottandet som en livsstil. En livsstil som hon nu får byta ut.

Nu väntar i stället skolbänken för första gången sedan gymnasiet då hon ska studera till polis.

– Det känns skrämmande men det är en spännande utmaning, säger hon.

TT: Har du något att ta med dig från fotbollskarriären till polisyrket?

– Jag är van att jobba i grupp och sedan har jag väl en gratisdel med fysiken och det träningsmässiga. Men jag har ingen fördel i själva pluggandet för jag har inte studerat sedan gymnasiet, men det lär jag mig förhoppningsvis.

Fischer avslutade karriären i Linköping, dit hon kom 2019 efter en flerårig sejour i tyska storklubben Wolfsburg.

Elitkarriären spände över 20 år och hon har varit en del av en generation som har varit starkt bidragande till fotbollens utveckling på damsidan.

"Absolut stolt"

Annons

Och hon tar stolthet i att ha varit en del av det.

– I landslaget tror jag inte att vi hade kommit dit vi är i dag, sett till förutsättningar, om vi inte hade haft starka åsikter och talat för vår sak. Det är inget som har kommit gratis eller utan kamp. En del har jag haft med det att göra, sen exakt hur mycket ... det räcker inte bara med en person utan vi har varit flera. Men jag är absolut stolt över att ha varit inblandad i den utveckling som har skett, säger hon.

Många minns säkert Fischers brandtal när hon tog emot Diamantbollen 2018. Efter att ha riktat sina första tack valde Nilla Fischer att ta sitt tal från Globens scen åt ett helt annat håll. Ämnet: Önskan om ett jämställt samhälle och en jämställd idrott.

Det är ett exempel av flera där Fischer har försökt göra skillnad utanför planen. Skillnad har hon även gjort på planen vilket hennes långa meritlista vittnar om.

– Det är såklart att jag känner mig stolt över min karriär och jag är oerhört glad att har fått uppleva det som jag har gjort. Prestationsmässigt med fotbollen och vad jag och de lagen jag har spelat med har uppnått som VM-brons, OS-silver och Champions League-titel. Men framför allt är det alla människor som jag har träffat under tiden

TT: Finns det något som du är extra stolt över?

– Det är väl att jag har kunnat vara så bra i så många år. Det är någonting som jag är stolt över och sedan är jag stolt över att jag har sagt vad jag tycker och tänker i många situationer.

Fakta: Nilla Fischer

Född: 2 augusti 1984 (38 år)

Position: Mittback.

Moderklubb: Verum.

Seniorklubbar: Kristianstad/Wä 2000-2003, LDB FC Malmö 2003-2011, Linköping 2012-2013, Wolfsburg 2014-2019, Linköping 2019-2022.

Landskamper/mål: 189/23.

Meriter: OS-silver 2016, VM-brons 2011 och 2019, Champions League-mästare med Wolfsburg 2014, tysk mästare 2014 och 2017 med Wolfsburg, vinnare av tyska cupen 2015, 2016 och 2017 med Wolfsburg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons