Firade 30 – med tre mål i finska segern

Sakari Manninen hade nog inte kunnat önska sig en bättre födelsedag.
Den nyblivne 30-åringen gjorde tre av målen när hans Finland vann OS-premiären mot Slovakien med 6–2.
Ishockey • Publicerad 10 februari 2022
Finlands Sakari Manninen firar ett av sina tre mål i 6–2-segern mot Slovakien i OS-premiären.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Det började dock inget vidare för Finland, som håller till i samma grupp som Sverige i herrarnas hockeyturnering i Peking.

17-årige jättetalangen Juraj Slafkovsky – som har jämförts med den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr – gav Slovakien ledningen ungefär fem minuter in i öppningsperioden.

Sedan tog de favorittippade Lejonen över.

Födelsedagsbarnet Sakari Manninen skickade in kvitteringen några minuter därpå, och Finland fyllde sedan på med ytterligare två mål innan den första perioden var färdigspelad.

Men det här var ju framför allt Sakari Manninens dag.

Halvvägs in i den andra perioden gjorde centern, som till vardags håller till i KHL-laget Salavat Julajev, sitt andra mål i matchen. "Slovakiens Jagr" stod därefter för sin andra fullträff i OS-debuten och Finland gick därmed in i tredje perioden i en 4–2-ledning.

Den hann knappt komma i gång innan Manninen höll sig framme på nytt, och stötte in sitt tredje och Finlands femte mål för dagen.

Finland vann till slut med 6–2 och toppar därmed gruppen före Tre Kronor, som tidigare under dagen besegrade Lettland med 3–2.

För Finland väntar härnäst ett möte med Lettland på fredagen. Slovakien ställs å sin sida mot Johan Garpenlövs svenska landslag.