Annons

Fifas pengaregn: 2 miljarder i VM-kompensation

Manchester City kompenseras mest efter herrarnas fotbolls-VM.
Premier League-giganten får nära 50 miljoner kronor från Fifa för att ha släppt i väg sina spelare till Qatar.
Klubbarna får totalt dela på drygt 2 miljarder kronor.
Fotboll • Publicerad 13 juli 2023
Det är inte bara titlarna i Premier League, FA-cupen och Champions League som Manchester City kan fira. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Det är inte alltid de stora klubblagen är så pigga på att släppa i väg sina spelare på landslagsuppdrag. Till de stora mästerskapen kompenseras därför klubbarna sedan 2010 av Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Efter VM i Ryssland 2018 fick Manchester City 5 miljoner dollar, motsvarande 52 miljoner kronor i kompensation – mest av alla.

Annons

Och även efter vinterns mästerskap toppar City listan. Då fick de nöja sig med cirka 48 miljoner kronor.

Manchesterklubben hade flest spelare som gick långt i turneringen. Tvåa på listan var Barcelona, följt av Bayern München.

Till VM i Qatar var de missnöjda rösterna från klubbhåll än högre då det för ovanlighetens skull spelades mitt under säsongen.

Trots det var den totala kompensationspotten på drygt 2 miljarder kronor oförändrad från VM i Ryssland.

Till herrarnas kommande världsmästerskap kommer den utökas till motsvarande 3,7 miljarder kronor, då turneringen utökas från 32 till 48 lag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons