Annons

FHM mötte idrotten inför remissvaret

Svensk fotboll har länge kritiserat hur Folkhälsomyndigheten (FHM) hanterat publikfrågan. Nu har parterna mötts.
Fotboll • Publicerad 6 maj 2021
AIK-supportrar på Friends arena som har en publikkapacitet på 50|000. Arkivbild.
AIK-supportrar på Friends arena som har en publikkapacitet på 50|000. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Enquist säger till Aftonbladet att FHM inom kort ska komma med remissvar om idrott till regeringen.

– Den här timmen vi hade nu var egentligen vår chans att prata om just barn- och ungdomsidrotten och tävlandet samt publiken. De nämnde att de nästa vecka ska komma ut med sitt svar. Så det är väldigt snabba puckar nu, säger han.

Annons

Regeringen har föreslagit att publiktaket ska höjas till 500 personer den 17 maj.

– Vi har föreslagit en öppningsplan som går längre än FHM. I den första fasen, där det är som allvarligast smittläge, har vi delat upp arenorna i tre olika arenatyper. Där har vi satt taket på 15 procent eller 3 000 åskådare. Som det ser ut nu finns ett tak på 500 som slår väldigt konstigt. På Stora Valla kommer du inte upp i taket, men på Friends arena kommer du upp i taket alldeles för fort. På Friends skulle det bara bli en procent av kapaciteten med 500 åskådare, och det har vi svårt att förstå utifrån smittskyddsorsaker, säger Enquist till Fotbollskanalen.

Förutom Svensk elitfotboll var det representanter med från Elitfotboll dam, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet, som diskuterade frågan med biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och Folkhälsomyndighetens jurist Lisa Gellerhed.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons