Fartfest slår rekord

Sport Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Rallyintresset slår alla rekord.

Årets Zabrarally i Nybro blir det största någonsin.

– Det är fullt till bristningsgränsen, säger tävlingsledare Viktor Karlsson.

Nybro AC hade optimistiskt räknat med 140 bilar på startlinjen. Nu är hela 180 anmälda till den nationella rallytävlingen som också är den andra deltävlingen i Bilsport Rally Cup och även en del i Klassiska & Historiska rallycupen.

– Två personer i varje bil och två-tre till i serviceteamet. På tävlingsdagen är vi runt 130 personer involverade för att arrangera tävlingen och så all publik. Det kommer att vara mycket folk i rörelse den 16 april, säger Viktor Karlsson.

Vad är förklaringen till denna stora ökning i just Zabrarallyt?

  – Det finns alltid ett stort intresse för rally men i år ligger vi bra i tävlingskalendern. Många är sugna på att åka.

  Åkrahällskolan i Nybro är tävlingscentrum. Specialsträckorna är ännu inte offentliga men Viktor Karlsson lovar ett riktigt publikvänligt rally.

  – Man kan säga att allt avgörs i en radie kring Nybro om tre mil. Mitt under tävlingen kommer bilarna tillbaka till Åkrahällskolan där det är service och då har man chansen att se allt på nära håll. Specialsträckorna kommer vi att offentliggöra senare i vårt programblad, säger Viktor Karlsson.

  Det som gör rallyt i Nybro speciellt är nostalgitrippen det bjuds på när de riktigt gamla bilarna plockas ut till Klassiska & Historiska rallycupen.

  – Det är 70 bilar med där och det är bilar som är från 1985 och äldre.

  Bland annat kommer rallyikonen Stig Blomqvist. Blomqvist, som fyller 70 år i sommar och blev rallyvärldsmästare 1984, kör en Ford Falcon.

  I Bilsport Rally Cup finns det flera lokala förare med. Från arrangörsföreningen Nybro AC gör Håkan Tagesson en intressant start och en av förhandsfavoriterna i a-förare tvåhjulsdrivet. Även Mikael Ring har bra segerchans.

  – Många av våra aktiva får också hjälpa till som arrangör för att vi ska få ihop allt. Vi ska göra allt för att det här rekordrallyt ska bli så bra som möjligt för alla, säger Viktor Karlsson.