Annons

Far och dotter hoppar mot eliten

RK Uddens självlysande stjärna lämnade sent återbud.Nu ska framtidens hoppdrottning rida upp på tronen. – Jag är inte nervös, säger Alva Stålfors-Korsar.
Kalmar • Publicerad 28 mars 2015
Far och dotter, Martin Stålfors och Alva Stålfors-Korsar, gör hästen Mr. Combat redo inför premiären av elitserien för RK Udden som avgörs i Mantorp i helgen. Foto: Fredrik Jalhed
Far och dotter, Martin Stålfors och Alva Stålfors-Korsar, gör hästen Mr. Combat redo inför premiären av elitserien för RK Udden som avgörs i Mantorp i helgen. Foto: Fredrik Jalhed

Alva Stålfors-Korsar är 13 år och har levt med djur omkring sig hela sitt liv. Hon är uppvuxen på en gård där det för tillfället huserar 16 hästar och där alla familjemedlemmarna "lever häst" som de säger. Därför är det inte anmärkningsvärt att hon brinner för ridsport. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att hon, blott ett år efter hon började rida storhäst, i helgen ska tävla tillsammans med sin pappa i toppen av det svenska seriesystemet.

Hur blir det att tävla i lag i en ofta så individuell sport?

Annons

– Jag har tävlat i lag innan i ponny så det är inte helt nytt för mig egentligen utan det är bara att tänka in storhäst i stället. Det är det här jag vill hålla på med. Det är mycket roligare att rida på storhäst, det är mer utmaning, säger Alva Stålfors-Korsar.

Anne Sabelström, ansvarig för Uddens laguttagning, har tvingats kalla samman en aningen spretig trupp som dessutom är tunn i jämförelse med många andra konkurrerande uppsättningar. Det sena återbudet från klubbens självklarast lysande stjärna, Linda Algotsson, betyder att man bara åker med minimala fyra ryttare till Mantorp. Martin Stålfors har varit med många gånger förr och ser, trots de bristfälliga förberedelserna, med viss tillförsikt fram emot helgens utmaningar:

– Vi blev snabbt inkallade från förbundet och visst, vi har en liten trupp men alla har faktiskt ganska hyfsade hästar med sig. Framförallt ser Alva otroligt fin ut med sina hästar.

I de flesta idrotter hade det varit totalt otänkbart att se en tjej, eller kille, som redan vid 13 års ålder har en bärande roll i eliten. För RK Udden är det inte otänkbart utan verklighet när Alva Stålfors-Korsar i helgen klättrar upp på storhästen Mr. Combat som den yngsta elitryttarinnan i landet.

Att kampera i lag är ett undantag i vardagen för den som ägnar sig åt hästhoppning och det gäller inte bara tävlingstillfällen. Martin och Alva Stålfors representerar visserligen RK Uddens elitlag under tävling, men det vardagliga slitet genomförs nästintill uteslutande vid den egna basen i Förlösa.

Så hur är det då med lagsammanhållningen?

– Lina Bladfors är ny i klubben men Linda Algotsson (som lämnat sent återbud, reds anm) har jag tävlat med i många år och känner väl, säger Martin Stålfors.

– Och jag har tränat med Emma (Abrahamsson) sedan hon red ponny, fyller Alva i.

Är det nervöst att vara yngst i gruppen eller lär du dig mycket från de andra?

– Jag lär mig av de andra men det är inte nervöst. När man var på ponny träffade man alltid nya vänner men nu är det inte så många i min ålder. Men jag gillar ändå att rida storhäst mycket mer.

Annons

Rasmus Arvidsson

Fakta

RK Uddens startuppställning

Coach Anne Sabelström har tvingats nöja sig med minimala fyra uttagna ryttare.

Förutom Martin Stålfors och Alva Stålfors-Korsar finns Emma Abrahamsson och Lina Bladfors med i truppen. Den största stjärnan, Linda Algotsson, lämnade sent återbud.

Sabelströms kommentar:

– Linda kommer inte till start eftersom det inte kändes bra med hennes häst. Vår förhoppning är att klara oss kvar så vi kan satsa ordentligt mot nästa år istället.

Fakta

Förutsättningar

Fyra ryttare genomför hoppningen och man tar sedan bort det sämsta resultatet i laget.

Ryttarna får ha flera olika hästar med sig och behöver inte bestämma vilken de väljer att tävla med förrän efter uppvärmningen.

Om två deltagare i laget är under 21 år kan två valfria ryttare rida på en bana med hinder som är 10 centimeter lägre.

Tre lag från varje grupp går vidare till semifinal där en plats till finaltävlingen under Falsterbro Horse Show står på spel.

Ungdomsbonus: Nytt för i år är att lag som har ungdomsryttare (under 22 år) med i laget är med och rider om en bonus på 100 000 kronor. 
I finalen finns ytterligare en bonus om 20 000 kronor som går till det lag som har den bästa ungdomsryttaren i finalen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons