Annons

Fantasisumma när Saudi arrangerar vinterspel

2029 står Saudiarabien värd för Asiatiska vinterspelen.
Spelen kommer att hållas i den kommande megastaden Neom – som den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman satsat 500 miljarder dollar på.
"Öknarna och bergen i Saudiarabien kommer snart att vara en lekplats för vintersport", säger Asiens olympiska råd i ett uttalande.
Idrott • Publicerad 4 oktober 2022
Asiatiska vinterspelen 2029 kommer att hållas i Saudiarabien – i öknen där den kommande megastaden Neom ska byggas. Arkivbild.
Asiatiska vinterspelen 2029 kommer att hållas i Saudiarabien – i öknen där den kommande megastaden Neom ska byggas. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det saudiska budet godkändes "enhälligt" i Phnom Penh, Kambodja, på tisdagen.

Vinterspelen är planerade att hållas i Trojena, ett område i Neom där "vintertemperaturen sjunker under noll grader och där temperaturerna året runt i allmänhet är tio grader svalare än resten av regionen", enligt projektets hemsida.

Annons

Under sommarhalvåret ligger temperaturen på omkring 40 grader.

Spegelstaden

I juli presenterade kronprins bin Salman planerna för projektet "The Mirror Line", "Spegellinjen", i Neom. Den saudiska spegelstaden består av två parallella skyskrapor som sträcker sig över 170 kilometer bergs- och ökenterräng. Staden har tidigare fått uppmärksamhet för dess planer på flygande taxibilar och robotbetjänter.

Trojena ska vara helt klart 2026 och i planerna ingår en åretruntanläggning för vintersport. Här ska även, bland annat, finnas en konstgjord sötvattensjö och "ultralyxiga" hotell.

Asiatiska vinterspelen består av tävlingar i skidåkning, snowboard, ishockey och konståkning.

Sportswashing

Det är alltså Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF, som kommer att stå för finansieringen av projektet, där kronprins bin Salman är ordförande. PIF är sedan i somras även ägare till Premier League-klubben Newcastle United och investeringsfonden finansierar den omstridda golftouren LIV-touren. Bin Salman är även ordförande i Neoms styrelse.

Saudiarabien har under en längre tid kritiserats för att försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det exempelvis gäller mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons