Annons

Fanbäraren avstängd för dopning i OS

Utförsåkaren Hossein Saveh Shemshaki, som var Irans fanbärare, har blivit avstängd efter att ha testat positivt för dopning i samband med OS.
I hans testsvar återfanns spår av anabola steroider.
Skidor • Publicerad 9 februari 2022
En dopningskontrollskylt från OS i Sydkorea.
En dopningskontrollskylt från OS i Sydkorea.Foto: Terje Pedersen/NTB scanpic/TT

De olympiska spelen i Peking har fått sitt första kända dopningsfall. IOK:s antidopningsorgan, ITA, meddelar i ett pressmeddelande att man funnit metaboliter från den otillåtna substansen dehydrometyltestosteron, mer känt som turinabol, i den 31-årige iranierns dopningsprov.

Därför stängs Saveh Shemshaki av från alla fortsatta aktiviteter under spelen i Peking, vilket naturligtvis innefattar både tävling och eventuell coachning av andra.

Annons

Testet, som man tog utanför tävlingssammanhang den 7 februari, har analyserats i antidopningsorganisationen Wadas laboratorium i Peking.

Enligt reglerna har idrottare rätt att begära att b-provet testas, och idrottaren kan även överklaga avstängningsbeslutet till Idrottens skiljedomstol Cas.

Saveh Shemshaki har som bäst blivit 31:a i slalom och 55:a i storslalom under OS, då i Sotji 2014. Han har även vunnit asiatiska skidmästerskapen i slalom en gång (2015) och var, som enda herridrottare för landet på spelen, Irans fanbärare på invigningen av OS i Peking i fredags, samt under OS i Sotji.

Tävlingarna i storslalom körs den 13:e februari, och slalomtävlingarna den 16 februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons