Annons

Expert: "Idrottsslaveri" i Belarus

I söndags fördes den belarusiska OS-sprintern Kristina Timanovskaja till flygplatsen i Tokyo mot sin vilja efter att hon kritiserat ett av sina tränares beslut.
Händelsen är ett tydligt exempel på hur idrottsvärlden styrs av regimen i Belarus, enligt en expert.
Belarus • Publicerad 2 augusti 2021
Den belarusiske idrottaren Kristina Timanovskaja springer 100-meter tidigare under OS.
Den belarusiske idrottaren Kristina Timanovskaja springer 100-meter tidigare under OS.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Ryhor Nizhnikau på finländska Utrikespolitiska institutet.
Ryhor Nizhnikau på finländska Utrikespolitiska institutet.Foto: FIIA/TT

– Elitidrottaren i Belarus måste uppfylla två funktioner – tävla och åtminstone hålla tyst, om inte uttrycka sin lojalitet mot makten. Om detta inte uppfylls, då blir det påföljder, säger Ryhor Nizhnikau, Belaruskännare och forskare vid Finlands utrikespolitiska institut FIIA, till TT.

Efter det mycket kritiserade presidentvalet i augusti 2020 har många samhällsgrupper i Belarus ropat efter nyval och krävt att staten stoppar våldet mot oliktänkande. En av de grupperna är idrottarna, som bland annat har skrivit öppna brev som tusentals personer ställt sig bakom.

Annons

En del elitidrottare har även varit öppet kritiska mot regimen. Till följd av sina politiska uttalanden greps och misshandlades flera av dem. Minst två frihetsberövades i flera dagar. Andra idrottare stängdes av från att tävla eller petades ur sina sporters landslag, rapporterar Deutsche Welle.

– Kritik mot regeringen sätter punkt för en idrottares framtida karriär. Belarusiska idrottare har inga rättigheter. Hela deras karriär och välmående är beroende av statliga tjänstemän. Utan statens tillstånd kan de inte ha privata sponsorer, träna, inte heller tävla, säger Ryhor Nizhnikau.

"Beskriver makten utmärkt"

För några dagar sedan publicerade Kristina Timanovskaja ett inlägg på Instagram där hon kritiserade den belarusiska olympiska kommitténs beslut att anmäla henne till ett lopp utan att fråga henne.

– Situationen beskriver utmärkt hur makt utövas i den belarusiska idrotten – Timanovskaja har kritiserat en tjänsteman och det räckte för att straffa henne. Idrottare får inte på något sätt visa politiska åsikter. De får inte heller privat visa att de stödjer kollegor som straffats för sina politiska åsikter, säger Nizhnikau.

En inspelning har publicerats online av samtalet där belarusiska idrottstjänstemän försöker övertala Timanovskaja att hoppa av OS och genast återvända hem. Samtalet pågår i 19 minuter och tjänstemännen kallar bland annat OS-sprintern för dum och säger att på grund av hennes beteende kan "människor bli av med sina jobb", och därför måste hon åka hem. Hon ombeds att lämna tillbaka traktamentet som hon fått under OS.

IOK avgörande

Polens utrikesminister Marcin Przydacz skriver på Twitter att Timanovskaja har blivit "erbjuden visum på humanitära grunder och är fri att fortsätta sin idrottskarriär i Polen om hon önskar".

– Att få asyl är bra, men det är nödvändigt att ge en speciell, neutral status till idrottarna. Det skulle bli en markering att de belarusiska elitidrottare inte längre är beroende av den belarusiska staten, och att de nu har rätt att välja själva.

Det tyska idrottsförbundet har också uttryckt sitt stöd för Timanovskaja och uppmanat till en utförlig utredning av händelsen. Ryhor Nizhnikau tycker att den internationella olympiska kommitténs (IOK) agerande blir avgörande för elitidrottare i Belarus.

– IOK skulle kunna ge en neutral status till de belarusiska idrottare som inte håller med den belarusiska regeringen, och få stopp på idrottsslaveriet i Belarus. Idrottsfederationer och EU-länder kan också backa dem och erbjuda hjälp med träning och finansiering – eftersom de dörrarna kommer att vara stängda för dem i Belarus, säger Nizhnikau.

– Men om IOK bara kommer att sparka någon minister och införa sanktioner kommer det att sända en signal att det inte finns något annat alternativ annat att hålla tyst och träna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons