Annons

Erlandsson - en topptränare

Serieseger debutåret, tvåa förra förra säsongen och nu i serieledning.
Sara Erlandsson har fått en fin start på sin tränarkarriär.
– Just nu ser det jättebra ut.
Kalmar • Publicerad 26 maj 2018
Sara Erlandsson, Mörbylånga-tränaren, säger att hon lugnat ner sig vid sidan, är inte överallt och ingenstans. Men brinner för fotboll gör hon i allra högsta grad.
Sara Erlandsson, Mörbylånga-tränaren, säger att hon lugnat ner sig vid sidan, är inte överallt och ingenstans. Men brinner för fotboll gör hon i allra högsta grad.Foto: Mats Holmertz

1-1 mot ett starkt IFK Kalmar (flera F19-spelare) i måndags var ett första kvitto Mörbylånga-tränaren kände att hon behövde för att se var hennes lag befinner sig.

– Jag är jättenöjd med insatsen mot IFK. Vi fick slita hårt, krympa ytor och göra det svårt för dem. Men tjejerna löste det på ett väldigt bra sätt.

Annons

Mörbylånga kvitterade med 45 sekunder kvar genom Therese Trofast. Poängen betyder att öländskorna leder division 3 sydöstra dam en poäng före Nättraby B och IFK Borgholm.

– Har vi alla spelare tillgängliga ska vi vara med i toppen, säger Sara Erlandsson.

Topplaceringar har på kort tid blivit en del av Erlandssons korta tränarkarriär. Hon gick direkt från att vara aktiv i Färjestaden till jobbet som ansvarig för Mörbylångas damer inför säsongen 2016.

Debutåret vann Mörby division 4 och förra året slutade med en andraplats och kval.

– Vi lyckades i kvalet men var rätt övertygade om att andraplatsen skulle ge oss en plats i tvåan när Glimåkra drog sig ur division 1 och Nättraby fick deras plats. Förbundet var rätt sega och vi fick frågan först ett par veckor efter seriemötet.

Hur tänkte ni då?

– Vi ledare diskuterade möjligheten, kollade runt bland spelarna, men det var osäkert med hur truppen skulle se ut om vi gick upp. Jag hade elva-tolv spelare som var helt säkra och då tog jag beslutet att stanna kvar i trean.

I dag är det gott om folk, trångt om platserna och en träningsnärvaro på snitt 14-15 spelare. Bra med tanke på förutsättningar, familj, skola och arbete, som påverkar.

– Ibland är vi förstås tunna. Jag har själv gjort comeback och spelat tre av fem matcher. Ofta har vi ändå fyra spelare på bänken, vilket är bra.

Sara Erlandsson satte omedelbart en spelidé som fortfarande gäller. Det är kompakt lag, lågt presspel och fokus på omställningar, Leicester-style.

Annons

– Jag gillar att hålla ihop laget och göra det trångt för motståndarna.

Köper alla idén?

– Nästan alla, haha.

Så här långt ser det bra ut. Bara två insläppta mål och 15 framåt visar att tränare Erlandssons idé även fungerar i praktiken.

Har ni pratat målsättning?

– Nej. Det är en svårbedömd serie med fyra b-lag och ett u-lag (Karlskrona) som man aldrig vet kvaliteten på från match till match.

Vad är känslan?

– Att vi vet mer när vi mött IFK Kalmar, Nättraby och Borgholm.

Sara Erlandsson säger att det inte är något självändamål att gå upp i tvåan. Skälet är enkelt.

– Hälften av truppen pendlar från Kalmar. Där finns en viss osäkerhet inför varje säsong. Vi är en liten förening och för mig är det viktigare att det finns verksamhet så att lokalfotbollen överlever.

Annons

Borgholm på söndag. Tankar?

– Det är derby, lite nerver och vi brukar ha svårt för dem. Läge att ändra på det nu.

Peter AhlénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons