Enroth om "hånet": Kanske ångrar mig

En glödhet Jhonas Enroth höll på att stoppa Luleå – dessutom genom att reta gallfeber på hemmastjärnan Linus Omark.
Efteråt bad Örebros målvaktsjätte om ursäkt för "hånet" mot Omark:
Ishockey • Publicerad 4 april 2022
Linus Omark med en av flera dueller mot Örebros målvakt Jhonas Enroth – som stoppade Luleåstjärnan, men till slut inte kunde stå emot.Foto: Pär Bäckström/TT

Enroth stoppade nästan allt i den tredje kvartsfinalen, men fick till slut ge sig.

Efter 13.22 av den tredje perioden styrde Isac Brännström in det vinstgivande 2–1-målet sedan Enroth innan dess gjort den ena superräddningen efter den andra.

Sedan kom 3–1 i slutsekunderna i tom bur genom Carl Mattsson sedan Örebro plockat målvakten och satsat på en extra utespelare.

Luleå leder därmed kvartsfinalserien med 2–1 i matcher.

Men matchens stora snackis kom i den andra perioden vid ställningen 1–1.

"Det får jag ta"

Luleå fick straff sedan hemmalagets Radek Muzik hakats i friläge – och Linus Omark klev fram med en av sina många magiska straffvarianter. Han slog pucken mot egna skridskon och avlossade sedan ett slagskott.

Enroth, nyligen prisad med Honken Trophy som SHL:s bäste målvakt, räddade. Sedan jublade han högt och sträckte båda armarna i luften – något som Omark i pausintervjun med C More kallade för ett hån.

– Jag skrek bara "yes", det var mer att jag blev glad för att jag räddade straffen. Jag var lite uppe i varv. Jag hade inte koll på varianten, han kan hitta på vad som helst. Jag försökte bara vänta ut honom, säger Enroth.

Linus Omark åkte efteråt fram till Enroth och skrek tönt, vilket han berättade i C More.

– Det får jag ta, säger Enroth.

"I stridens hetta"

Omark tonade också ned bråket med sin gamle landslagskompis efteråt. När han får höra att Enroth ångrade sig, säger han:

– Det är i stridens hetta, så det är lugnt.

Örebro föll klart i första matchen i Luleå, för att sedan vinna i förlängning i femte perioden på hemmaplan i lördags.

Nu visade laget att man kan störa guldjagande Luleå även på bortaplan. Oliver Eklind sköt 1–0 i numerärt underläge i första perioden, men långa stunder var sedan Örebro tillbakatryckt. Det behövs bättre offensivt spel om laget ska kunna sno en match i Norrbotten.

Men Örebro var trots allt bara centimeter från att kvittera i slutminuten när Jani Lajunen fick öppet mål efter en snedstuds, men Luleåmålvakten Joel Lassinantti hann dit med benskyddet.

– De är otroligt starka hemma, det är en svår nöt att knäcka. Luleå försvarar sig bra, har bra målvakt, så man måste hitta på något speciellt. Han (Lassinantti) har nog sett många av puckarna i de här tre matcherna, vi måste försöka få mer skymningar, säger Enroth som tog 30 av 32 Luleåskott.

Linus Omark var nöjd att hans lag till slut kunde avgöra.

– Vi är bättre än dem, det har vi varit i alla tre matcher. Som lag gör vi en bra match och gnuggar på. Vi får mycket tryck på kassen och Enroth storspelar, så vi får hoppas att han släpper in några puckar till, säger Luleåstjärnan.