Kanada skrällde mot guldfavoriten: "Häftigt"

Ett stjärnlöst Kanada skrällde mot guldfavoriten Ryssland i ishockey-VM.
Andrew Mangiapane sköt favoriten ur kvartsfinal i förlängning när Kanada vann med 2–1.
Regerande världsmästaren Finland är också i semifinal efter 1–0-segern mot Tjeckien.
Ishockey • Publicerad 3 juni 2021
Eufori efter skrällen. Kanadas segerskytt Andrew Mangiapane och Troy Stecher kramas i ett högtflygande firande.Foto: Roman Koksarov/AP/TT

– Det är häftigt, svårt att beskriva, men nu tittar vi framåt mot nästa match, säger 18-årige collegebacken Owen Power, som väntas gå som etta i sommarens NHL-draft, till SVT.

Power fick pris som Kanadas bäste spelare och var sensationellt bra i VM-kvartsfinalen mot de ryska stjärnorna.

Kanada gavs inte mycket chans i förväg – det stjärnlösa laget var ju häromdagen nära att likt Sverige få åka hem från VM redan efter gruppspelet.

Kanada förlorade sina tre första matcher i VM och var uträknat.

– Det var en tuff start, men när vi väl kom ut ur karantänen (inför turneringen), kunde vi börja bygga på lagsammanhållningen, säger Power vars Kanada ställs mot USA i semifinal.

Magiska dragningar

Andrew Mangiapane, Calgaryforwarden, avgjorde efter 2.12 av förlängningen sedan Troy Stecher lurat bort ryska försvaret med några magiska dragningar.

Ryssland tog ledningen efter drygt halva matchen genom Jevgenij Timkin och de flesta trodde att de där och då tog greppet.

Men Kanada replikerade i början av tredje perioden i numerärt överläge sedan forwardsstjärnan Vladimir Tarasenko, som sköt Sverige ur VM, dragit på sig en utvisning.

Lagkaptenen Adam Henrique överlistade Sergej Bobrovskij, Floridamålvakten som gjorde sin första match, sedan turneringens passningskung Connor Brown spelat fram och matchen gick till förlängning.

Mål bortdömt

Finland fick ett mål bortdömt i första perioden mot Tjeckien, men tog i stället ledningen genom Jere Innala, hans första mål i turneringen, efter drygt halva matchen.

Det målet räckte för avancemang mot ett Tjeckien som inför turneringen sågs som en av de stora utmanarna i guldstriden.

– Otroligt. Vi visste att tjeckerna var ett bra lag och att vi behövde göra vår bästa match i turneringen för att vinna, säger Anton Lundell, Finlands 19-årige forwardsstjärna, till SVT.

I den sista perioden tryckte tjeckerna på, men finländske målvakten Jussi Olkinuora tog allt.

– Vi får tacka Jussi. Nu njuter vi en stund, sedan tittar vi framåt. Vi är inte klara ännu, säger Lundell vars Finland ställs mot Tyskland i semifinal.

USA har inte vunnit VM-guld sedan 1960 och hoppas kunna bryta förbannelsen i Riga. Laget vann enkelt över Slovakien med 6–1 efter en blixtöppning med tre mål i första perioden inom loppet av drygt sex minuter.

Lagkaptenen Brian Boyle öppnade målskyttet och sedan slog tvåmålsskyttarna Colin Blackwell, New York Rangers, och Conor Garland, Arizona, till med varsitt mål.

Tyskland vände 0–2 till seger med 3–2 efter straffar i rivalmötet med Schweiz.

Marcel Noebels blev stor tysk hjälte då han avgjorde med en iskall "Foppastraff", samma variant som Peter Forsberg avgjorde OS-finalen i Lillehammer 1994 med och som Kent Nilsson använt för första gången några år tidigare.

Därmed är alla lag från grupp A, Sveriges grupp, utslagna ur VM.

Fakta: Så fortsätter VM

Semifinaler (lördag): USA–Kanada (13.15), Finland–Tyskland (17.15).

Medaljmatcher (söndag): Bronsmatch (14.15), final (19.15).