Annons

Engsund om nya livet i Frölunda: ”Nervöst”

Förra säsongen toppback i allsvenskan.Nu ska Oscar Engsund göra avtryck hos svenska mästaren.– Det ska bli skoj att se hur jag står mig mot de stora killarna.
Oscar Engsund
Oskarshamn • Publicerad 27 juli 2016
Förra säsongen var Oscar Engsund en toppback i allsvenskan. Nu ska han försöka ta en plats i svenska mästarlaget Frölunda. Foto: Roger Carlsson
Förra säsongen var Oscar Engsund en toppback i allsvenskan. Nu ska han försöka ta en plats i svenska mästarlaget Frölunda. Foto: Roger Carlsson

En halvminut in i samtalet utbrister Oscar Engsund ett litet lyckoskrik.

– Yes. Jag fick Yatzy. Fyror, säger Engsund, som är i sommarstugan strax utanför Oskarshamn när Sporten når honom.

Annons

Det är lite så han är mest hela tiden. Glad och spontan. En motpol till hårdingen Engsund som publik och motståndare vant sig vid på isen.

Den gångna säsongen växte han ut till en gigant när IK Oskarshamn slutade trea i allsvenskan. Engsund spelade inte sällan halva matcherna och han fick även förtroende i powerplay.

Framgången på isen ledde till att han fick kontrakt med svenska mästarlaget Frölunda.

Flyttlasset gick från Oskarshamn till Göteborg redan i maj.

– Allt gick jättesmidigt. Jag tog över Oscar Fantenbergs gamla lägenhet. Den ligger ungefär vid Järntorget, mitt i stan, så det är kanon.

Maj och juni ägnades åt barmarksträning i Frölundaborg tillsammans med laget.

– Jag var ju i Frölunda en sväng på våren 2015, så jag känner en del av killarna. Sedan var ju Pontus Widerström och John Nyberg i IK hela förra säsongen. Det har gått jättebra att komma in i laget.

Frölunda har tappat en mängd spelare efter SM-guldet. Nästan hela backbesättningen är ny i och med att Tom Nilsson, Christoffer Persson, Elias Fälth, Lukas Bengtsson, Oliver Lauridsen och Oscar Fantenberg försvunnit.

– Ja, det är jättemånga som har stuckit, det är nästan ett helt nytt lag. Och många är väldigt unga. När vi delar upp och ska spela rugby på träningen så kör vi de yngre mot de äldre och då får jag alltid vara med de äldre. Det känns konstigt, säger 23-årige Engsund som är tredje äldsta back i Frölunda.

IKO och allsvenskan i all ära, men nu ska du spela med svenska mästaren – hur känns det?

Annons

– Det är nervöst, det är det. Samtidigt ska det bli jäkligt kul. Nu ska jag spela med och mot spelare jag bara sett på tv, det ska bli skoj att se hur jag står mig mot de stora killarna, säger Engsund.

Har tränarna sagt något om vilken roll de vill använda dig i?

– Inte än, det kommer nog att ge sig nu när vi kommer tillbaka efter semestern. Men när de värvade mig så var det ju för att de ville ha en tuff back som kan ersätta Persson och Lauridsen. När jag kom dit i maj så sa jag till tränarna: ”Nu har jag spelat powerplay i Oskarshamn hela året, så nu vill jag dansa på blå här också”. De garvade bara. Så det lär nog bli mycket boxplay, trots allt, säger Engsund och fyrar av ett av många skratt.

Han har tillbringat hela juli hemma i Oskarshamn. Men snart är semestern slut. Den 1 augusti återsamlas Frölunda.

Det är en sak att vara en toppback i allsvenskan, en annan att göra avtryck i SHL. Något Oscar Engsund är väl medveten om.

– Det blir lite som mitt första år i IK. Att se och lära och växa in i rollen. Det gäller att ta för sig och gå in och visa att man ska vara med. Jag kan tänka mig att det kommer att gå ganska hett till på träningarna nu i början när det är många nya spelare som vill visa vad de kan.

”Det gäller att ta för sig och gå in och visa att man ska vara med. Jag kan tänka mig att det kommer att gå ganska hett till på träningarna nu i början.”

om sitt nya hockeyliv

Fakta

Oscar Engsund om...

...IK Oskarshamn 16/17:

– Jag tycker att det ser jäkligt bra ut på papperet. Nästan alla spelare är kvar. Att Deschamps och Hagelin stannar är kanon. Sedan gillar jag backsidan. Liwing, Linder och Björn Karlsson är jätteduktiga. Och så finns ju både Styrman och Morin kvar, där vet man vad man får.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons