Annons

Silver i lagkappen: "Bästa ögonblicket"

Sverige tog sin första lagkappsmedalj i långbana på sex år.
Det blev silver efter en jätterysare i finalen på 4x100 meter fritt.
Simning • Publicerad 13 augusti 2022
Svenskt silversmajl, från vänster Sara Junevik, Sofia Åstedt, Louise Hansson och Sarah Sjöström.
Svenskt silversmajl, från vänster Sara Junevik, Sofia Åstedt, Louise Hansson och Sarah Sjöström.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För Sarah Sjöström, som någon timme före vunnit 50 meter fjäril, var det 86:e mästerskapsmedaljen.

– Jättekul att få vara på prispallen tillsammans med tjejerna. Jag är superstolt, säger Sjöström.

Annons

Hon tog Sverige direkt upp i topp med sin öppningssträcka på 53,12. En ledning som höll i sig för Louise Hansson (54,21) och Sara Junevik (55,12).

Junevik skickade i väg nye Åstedt, som gör sitt andra långbanemästerskap efter debuten i VM, på slutsträckan med knappt en halv sekunds ledning före Storbritannien.

"Var jättenervös"

Men brittiska stjärnan Freya Anderson var 1,3 sekunder snabbare, trots att Åstedt gjorde fina 54,84.

– Jag minns knappt någonting, jag var jättenervös. Men det är det här man har drömt om i hela sitt liv. Att få göra det med tre andra är tredubbel glädje, säger Åstedt.

Sverige fick sluttiden 3.37,29 och var 82 hundradelar efter Storbritannien.

Till trean Nederländerna hade svenskorna tre tiondelars marginal.

De svenska damerna är för det mesta med och slåss om medaljer i lagkapp, på kortbane-VM blev det fyra lagkappsmedaljer, varav två guld i medley och tangerat världsrekord på 4x50.

Första sedan 2016

Men i långbana var det ett tag sedan det räckte ända till medalj – närmare bestämt EM 2016 i London då Sverige tog brons.

– Det är alltid jättekul att simma i ett frisimslag och komma i väg med medalj. Det var en jättebra laginsats, vi fick kanonläge av Sarah och det var bara att försöka hålla ledningen till nästa, säger Louise Hansson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons