Annons

EM-maraton i 30-gradig hetta – löpare protesterar

Maratonloppen under friidrotts-EM i München ska avgöras under dagens varmaste timmar. Det har fått löparna att protestera.
Golf • Publicerad 9 augusti 2022
Svenska maratonlöpare Cecilia Norrbom under VM i Doha 2019 – då värmen tvingade arrangören att lägga loppen mitt i natten. Arkivbild.
Svenska maratonlöpare Cecilia Norrbom under VM i Doha 2019 – då värmen tvingade arrangören att lägga loppen mitt i natten. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT
Lorenzo Nesi, svensk landslagsledare i maraton. Arkivbild.
Lorenzo Nesi, svensk landslagsledare i maraton. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Temperaturer på omkring 30 grader väntas vid friidrotts-EM i München nästa vecka. Det har fått flera löpare att be arrangören om att flytta fram starttiden för maraton.

Redan på måndag avgörs maratonloppen för damer och herrar.

Annons

Damloppet startar klockan 10.30 och herrarna en timme senare. Friidrotten en del av Münchens EM-satsning, med Europamästerskap i nio olika sporter.

– Jag har varit kritisk sedan det presenterades. Jag har inte hittat skälen till varför man har så otroligt dumma tider att springa maraton på. Jag gissar att det har med tv-program att göra, men eftersom det är en måndagsförmiddag har jag svårt att se att det skulle vara "prime time", säger Lorenzo Nesi, landslagsledare för maraton, till TT.

"Ytterligare en konstighet"

– Internationella maratonlopp brukar ju gå tidigt på morgonen för att skapa så lite oreda som möjligt så det är väl ytterligare en konstighet, säger han.

Över 50 idrottare har skrivit under ett online-upprop med krav på att få starta tidigare under dagen, enligt idrottsorganisationen Athleten Deutschland. Enligt tyska medier startades uppropet redan i februari.

TT: Har de svenska löparna skrivit under?

– Den är knepig. Jag har ju fått frågor från de svenska "medlemmarna", och finska faktiskt, då har jag sagt att du får vända dig till Kajsa Bergqvist i egenskap av förbundskapten eftersom det blir ett ställningstagande som man gör som landslagslöpare, säger Nesi och fortsätter:

– Jag har inte pratat direkt med Kajsa men det har ju blivit allt mer aktuellt nu när väderförhållandena börjar komma.

"Har förberett oss"

– Vi har ju förberett oss. Vi har verkligen instruerat löparna att värmeacklimatisera sig, att gå igenom föreläsningar om hur värme påverkar och så vidare och vi köper isvästar. Men det är klart, är det långt över 30 grader i skuggan räcker det inte ändå.

Under Tokyo-OS 2020 flyttades maraton- och gångtävlingarna från den japanska huvudstaden norrut till Sapporo för att slippa den värsta hettan och luftfuktigheten. Under friidrotts-VM i Doha 2019 tvingades många att avbryta maraton- och gångloppen på grund av värmen – trots att loppen avgjordes tidig morgon.

– Man måste ju alltid anpassa sig till väderförhållanden som maratonlöpare. Men någonstans går ju en gräns för vad som är hälsovådligt. Det är en flytande gräns, alla reagerar olika. Men det är högst olyckligt att man från början har lanserat starttider för maraton i början av augusti som är så pass olämpliga, säger Nesi.

Nio svenska maratonlöpare är uttagna till EM enligt Svenska friidrottsförbundet : Hanna Lindholm, Sanna Mustonen, Camilla Elofsson, Archibald Casteel, Mustafa Mohamed, Linus Rosdahl, Samuel Tsegay, Ebba Tulu Chala samt Jonas Leandersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons