Annons

EM blir ny utmaning för svenska superstjärnan

Snart inleds volleyboll-EM för de svenska damerna. En snudd på historisk händelse. I spetsen av truppen med mästerskapsdebutanter står Sveriges enda superstjärna i sporten, Isabelle Haak.
Volleyboll • Publicerad 10 augusti 2021
Isabelle Haak är Sveriges största stjärna. Arkivbild.
Isabelle Haak är Sveriges största stjärna. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT
Isabelle Haak är en världsstjärna i volleyboll. Nu ska hon leda Sverige i EM. Arkivbild.
Isabelle Haak är en världsstjärna i volleyboll. Nu ska hon leda Sverige i EM. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Med en dryg vecka kvar till de svenska volleybolldamernas första mästerskap på 38 år är de sista förberedelserna i full gång.

Det svenska laget må bestå av merparten utlandsproffs, men ingen av dem har spelat ett mästerskap förut.

Annons

Mitt i allt står en 22-årig superstjärna. Isabelle Haak är Sveriges tveklöst största vapen i EM, och hon är taggad till tänderna.

– Det ska bli jättekul, det känns konstigt att det är så nära, vi har väntat så länge nu, berättar hon.

Sverige har inte spelat mästerskap sedan innan spelarna i det nuvarande landslaget ens föddes. Att ta sig till EM, genom att vinna kvalgruppen, var ingenting de räknat med.

– Det var verkligen stort, det var ingen som förväntade sig att det skulle gå. Det gav mycket självförtroende, men det blir svårt att gå in i ett EM, och så ska man göra det en gång till, det är lite press men ska bli kul att får vara där, säger Isabelle Haak.

"Som Zlatan"

Haak är bara 22 år, men har redan hunnit spela i några av de största klubbarna i Europa. I maj spelade hennes lag Vakifbank från Istanbul final i Champions League och klubben tog även den turiska mästertiteln för andra året i följd.

Förbundskapten Ettore Guidetti tycker att hon är bland de allra bästa i världen.

– Hon är som en Zlatan för vår sport, säger hon.

I detta svenska landslag är hon lagkapten.

– Det känns kul, det känns som ett större ansvar. Jag tar inte det ansvaret i klubben, där är det mycket ansvar på planen men här är det även utanför planen, att komma med nya förslag från laget och diskutera med tränarna, berättar Haak.

Att spela utomlands har gjort mycket för självförtroendet, inte bara på planen utan även utanför.

Annons

– Definitivt! Jag har vuxit både som spelare och person utomlands. Jag har lättare att förmedla mina erfarenheter och jag vågar ta plats och ansvar. Det har gjort mycket för hur jag kommunicerar, jag har spelat utomlands från 17 års ålder till nu när jag är 22 och det är en ålder man går igenom mycket.

Fler blir utlandsproffs

Efter kvalsuccén är det fler som kommer att ta steget utomlands, och även om det inte kommer att göra någon skillnad när laget om en dryg vecka kliver ut på planen i EM, tror Haak att det kommer att göra mycket för framtiden.

– Jag känner verkligen det. Man får titta på sin position och ens konkurrenter där, de är med i stora landslag och mycket erfarenhet från klubblag och Champions League. Det är kul att fler får komma utomlands, det är en annan feedback och man utvecklas. Det kan lätt bli samma mönster hemma i Sverige. Att fler får komma utomlands och få nya erfarenheter kommer att gynna landslaget.

Men just nu ligger fokuset inte på framtiden, utan på det gruppspel som väntar i Rumänska Cluj-Napoca. Trots att Isabelle Haak spelat otaliga matcher på högsta klubblagsnivå, är det här precis lika nytt för henne som för alla andra i laget.

– Det är en ny situation, allt är nytt och allt kommer vara lärorikt. alla kommer att komma ut en erfarenhet rikare. Vi kommer att lära oss otroligt mycket. Det är ett smakprov på vad som skulle kunna hända i framtiden, säger hon.

Fakta: Sveriges matcher i EM

19/8, 15.00: Sverige - Finland

21/8, 19.30: Rumänien - Sverige

22/8, 16.30: Turkiet - Sverige

23/8, 16.30: Ukraina - Sverige

25/8, 16.30: Sverige - Nederländerna

Sveriges samtliga matcher sänds i SVT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons