Annons

Elfsborg sänkte "Bajen" – efter jättetavla

Obesegrade i tre månader nu. Men mot Hammarby vann Elfsborg utan att glänsa.
– Två mål framåt. Noll bakåt. En ganska trött match, men det är en otrolig styrka att kunna vinna ändå, säger lagkaptenen Johan Larsson efter tolfte matchen i rad utan förlust.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2023
Elfsborgs Sveinn Guðjohnsen jublar.
Elfsborgs Sveinn Guðjohnsen jublar.Foto: Adam Ihse/TT

Efter förlusten i premiären mot Häcken har Elfsborg tio vinster och två oavgjorda på tolv försök, och 30–8 i målskillnad på de matcherna.

Boråslaget är två poäng efter serieledande Malmö FF.

Annons

– I dag är vi lite tröga, lite långsamma. Ändå lyckas vi hålla nollan och vinna. Det är en styrka i sig att kunna vinna på olika sätt, säger Johan Larsson.

"Två misstag av oss"

Elfsborg fick också ganska bra hjälp av gästerna för att kunna göra sina mål.

Som Hammarbytränaren Martí Cifuentes säger:

– I fotboll är misstagen ofta avgörande. Det var två misstag av oss i straffområdet som gav Elfsborg de båda målen.

Första missen gjorde andremålvakten Davor Blazevic, som fick spela för att Oliver Dovin inte var helt pigg efter att ha varit sjuk.

Blazevic släppte en generös retur på Jeppe Okkels skott. Sveinn Guðjohnsen rusade fram och satte 1–0 i 13:e minuten.

Osynkat samarbete

Det andra misstaget kokade de båda inhopparna Anton Kralj och Viktor Dukanovic ihop tillsammans. De kunde inte samsas om vem som skulle nicka bort ett inlägg i straffområdet. Båda försökte samtidigt och bollen studsade i en lyra till Johan Larsson.

Elfsborgs backveteran pangade skickligt in 2–0 på volley i 86:e minuten.

Och efter slutsignalen stod den gulsvarta klacken kvar på kortsidan och sjöng: ”Så gör vi när vi krossar Hammarby, krossar Hammarby…”

De grönvita supportrarna mitt emot lämnade läktaren snabbt i besvikelse efter ännu en bortamatch utan seger – den åttonde i år.

Annons

– Jag visste faktiskt inte att vi inte har vunnit borta. Det är surt så klart med den här trenden. Det enda vi kan göra är att åka hem till Årsta (Hammarbys träningsanläggning) och träna ännu hårdare, säger Edvin Kurtulus.

Kurtulus fotskadad

Förlusten i Borås gjorde dubbelt ont för mittbacken som tvingades lämna planen i slutet av första halvlek. Han står med höger fotled hårt lindad efter att ha skadat sig i en glidtacklingsnärkamp.

– Jag fick en vridning. Men jag hoppas att det bara är en yttre stukning, säger Kurtulus.

Elfsborgs höga och synkroniserade press gav resultat i första halvlek. I uppspelen hade Hammarby stora svårigheter i att passa bollen till en vitgrön spelare.

– De pressade modigt och vi hade problem med det i första halvlek. I andra halvlek var vi bättre i uppspelsfasen och skapade några chanser, men Elfsborg är skickliga i kontringsspelet, säger Martí Cifuentes.

Hammarby ligger på tionde plats i allsvenskan på 16 poäng. Det är hälften så många som Elfsborg, och ändå har stockholmarna spelat en match mer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons