Då var Elfsborg mest effektiva och besegrade Hammarby med 2–0.
Fotboll • Publicerad 15 augusti 2021
Elfsborg besegrade Hammarby.
Elfsborg besegrade Hammarby.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att det var två spelglada lag som ställdes mot varandra märktes tidigt. Elfsborg och Hammarby var obesegrade i allsvenskan efter sommaruppehållet och kom från varsin övertygande seger i Europaspelet där båda säkrade en plats i Europa Conference Leagues sista kvalomgång.

Hammarbys slovenske nyförvärv Aljosa Matko var tidigt nära att något turligt ge hemmalaget ledningen. Målvakten Tim Rönning passade rakt på Matko men bollen rensades undan på mållinjen av Maudo.

Lägen fanns annars åt båda hållen. Under loppet av en halv minut svarade Hammarbys målvakt David Ousted för en suverän dubbelräddning, och i Hammarbys efterföljande kontring räddade Tim Rönning Aljosa Matkos avslut.

Ett mål låg helt klart i luften – och det var Elfsborg som skulle hitta rätt.

"Bara kul"

Hammarby tappade boll på mittplan och Elfsborg ställde om snabbt. Rasmus Alm satte högsta fart, fick bollen av Per Frick och sköt in 1–0 i 26:e minuten.

– En fantastiskt rolig match. Det går fort och mycket fram och tillbaka, det är bara kul, säger Alm till Discovery.

Hammarbys tränare Milos Milojevic var inte nöjd i halvtid och bytte ut Williot Svedberg och Akinkunmi Amoo till förmån för Darijan Bojanic och Gustav Ludwigson.

Hammarby inledde andra halvlek i ett högt tempo och efter fem minuter var Mads Fenger nära att kvittera. Men Tim Rönning fortsatte att vara omutlig och såg till hålla nollan intakt med en fin benparad.

Hemmalaget fortsatte att trycka på framåt men när man inte fick någon utdelning slog i stället Elfsborg till på nytt. En hög boll slogs in till Alexander Bernhardsson i straffområdet. 22-åringen höll undan för Jón Gudni Fjóluson och sköt in 2–0 i 67:e minuten vilket också blev slutresultatet.

Hammarby kom från en imponerande 5–1-seger i torsdags mot serbiska Cukaricki. Men spelet var långt ifrån det man visade upp i torsdags och Milos Milojevic var framför allt missnöjd med sitt lags försvarsspel.

– Du är inte bättre in din sista match. Jag hoppas att det här är ett "back to reality-case", säger han.

"Fattar inte gnället"

Elfsborg fortsätter därmed att haka på i toppen. Halva serien är nu spelad och man är trea, fyra poäng bakom serieledande Djurgården. Tabellfyran AIK har dock en match mindre spelad och kan ta sig förbi Boråslaget vid seger mot Sirius på måndagskvällen.

– Vi går in i varje match för att ta tre poäng. Att det är ett tätt matchande, vi snackar inte ens om det. Det är kul att spela matcher och jag fattar inte de som gnäller om det, säger Elfsborgs Tim Rönning.

På torsdag spelar båda lagen första playoff-matchen till Europa Conference League. Elfsborg möter nederländska storklubben Feyenoord på bortaplan och Hammarby möter Basel borta i Schweiz.

Elfsborg och Hammarby möts igen i allsvenskan redan på söndag.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.