Annons

Efter supporterbråket: "Ingen vanlig match"

När Hammarby tar emot nederländska Twente i Conference League-returen har mycket av fokuset inför matchen legat på annat än det rent sportsliga.
Förra veckans skandalscener i Nederländerna innebär en "förhöjd säkerhetsrisk" i Stockholm.
– Det finns en risk med supportrar som har andra skeva intressen, säger säkerhetsansvarige Göran Rickmer.
Fotboll • Publicerad 2 augusti 2023
Hammarbys tränare Marti Cifuentes och Nahir Besara på Tele2 arena inför Conference League-returmatchen mot Twente.
Hammarbys tränare Marti Cifuentes och Nahir Besara på Tele2 arena inför Conference League-returmatchen mot Twente.Foto: Magnus Lejhall / TT

I samband med förra veckans Conference League-match mellan Twente och Hammarby i Nederländerna stormade maskerade Twenteanhängare läktaren och attackerade personer på en sittplatssektion där gästande Hammarbysupportrar höll till.

På läktaren fanns sponsorer och anhöriga till spelare och ledare i Hammarby och en person fick föras till sjukhus. En händelse som skapat rubriker inför returmatchen på Tele2 arena i Stockholm på torsdagskvällen.

Har påverkat säkerhetsarbetet

Annons

I måndags beslutade Twente att lagets egna supportrar inte kommer få gå på matchen.

Göran Rickmer, Hammarbys säkerhetsansvarige, medger att händelserna senast påverkar även torsdagens match.

– Efter förra matchen vi spelade i Nederländerna är det klart att det finns en förhöjd säkerhetsrisk. Det kommer påverka arbetet inför den här matchen. Så vi får jobba för att sänka den risken, säger Rickmer.

Trots att Twentes supportrar portats från matchen av den egna klubben räknar Hammarby och myndigheterna med att det finns de som kommer att resa till Stockholm ändå.

TT: Är ni rädda att det ska komma supportrar till Stockholm och försöka störa arrangemanget?

– Vi har ett nära samarbete med Twente, Stockholmspolisen, gränspolisen och nederländska polisen. Man ska komma ihåg att de flesta supportrarna till Twente bara är vanliga människor och familjer och som vill komma hit som turister och sedan gå på matchen. Sedan finns det en risk med supportrar som har andra skeva intressen. Rädda är fel uttryckt men vi har tagit höjd för det och vi kommer ta hand om det om det uppstår någon situation.

"Aldrig haft problem"

Hammarbys lagkapten Nahir Besara tror att returen kommer gå lugnare till.

– Fotboll är för alla. Alla ska känna sig säkra att komma och kolla på fotboll och vi har aldrig haft ett problem på det här sättet i Hammarby tidigare. Så jag vet att säkerheten kommer vara bra nu och alla ska kunna komma och njuta.

Han fortsätter:

– Det är en stor match, man kan känna det, det är ingen vanlig match. Självklart var det tragiska scener efter matchen men vi kan inte göra något åt det. Vi är bara spelare.

Annons

Förra veckans match slutade "bara" 1–0 till ett favorittippat Twente som förra säsongen slutade femma i den nederländska ligan. Det innebär att dubbelmötet i allra högsta grad lever.

– Vi försöker alltid trycka framåt de första minuterna för vi vet hur viktigt det är. Hur det kan påverka motståndarna att spela mot en sådan atmosfär som vi kan skapa. I den meningen vill vi gå framåt, speciellt då vi måste komma ihåg att vi fortfarande ligger under, säger Hammarbys tränare Marti Cifuentes.

Twente ska "njuta" av atmosfären

Men atmosfären som Hammarbys tränare Marti Cifuentes pratar om som ett av Hammarbys vapen i matchen mot Twente, verkar inte direkt skrämma gästerna.

– Vi ska gå ut och njuta av atmosfären och låta den svenska publiken få lära känna Twente, säger Oosting.

Han fortsätter, angående att hans spelare inte kommer få något stöd från gästande publik:

– Det är sant att det hade varit bättre för oss att ha dem här. Det är negativt för supportrarna och alla i klubben. Men vi ska fokusera på det vi kan påverka – fotbollen. Gör vi vet som vi är bra på ska det gå bra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons