Annons

Efter skandalerna – Kanadas hockeytopp avgår

Skandalerna kring Kanadas ishockeyförbund har avlöst varandra.
Nu meddelar förbundet på sin hemsida att vd:n Scott Smith samt hela styrelsen lämnar.
Ishockey • Publicerad 11 oktober 2022
Scott Smith avgår som ordförande för Kanadas ishockeyförbund.
Scott Smith avgår som ordförande för Kanadas ishockeyförbund.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

En tillfällig ledningsgrupp kommer att ta över innan en ny styrelse och vd tillsätts. Smith tog över i juli år, men har varit en del av Kanadas ishockeyförbund sedan 1997.

Röster om Smiths avgång har höjts sedan flera skandaler inom kanadensisk ishockey har uppdagats gällande förbundets hantering av anklagelser om sexuella övergrepp.

Annons

Skandalen i kanadensisk ishockey, som inte lett till åtal eller prövats i domstol, rullades upp i våras då det blev känt att en kvinna, som anklagat spelare från Kanadas JVM-lag 2018 för sexuella övergrepp, nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och juniorhockeyligan CHL, som spelarna tillhörde under sommaren 2018 då händelsen ska ha skett. Därefter framkom ytterligare uppgifter om att även spelare i JVM-laget 2003 ska ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp.

Fond betalar

Under utfrågningar i Kanadas parlament i juli kom det fram att kanadensiska ishockeyförbundet lagt 7,6 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande omkring 60 miljoner kronor, på nio olika uppgörelser sedan 1989.

Förbundet hade använt sig av pengar från en fond, men den 20 juli i år meddelade förbundet i ett uttalande att pengar från fonden inte längre kommer att användas för att nå uppgörelser kring anklagelser om sexuella övergrepp. Dagen före hade tidningen The Globe and Mail avslöjat att fonden delvis bekostades av spelaravgifter runtom i landet.

Trudeau har höjt rösten

Skandalerna har fått landets premiärminister Justin Trudeau att uttala sig vid flera tillfällen om att det behövs en rejäl förändring inom förbundet.

Tidigare under året har flera personer inom förbundet lämnat till följd av skandalerna. Bland annat avgick styrelseordföranden Michael Brind’Amour och i helgen avgick den tillfällige ordföranden Andrea Skinner.

Flera tunga sponsorer har också på olika sätt agerat mot förbundet. Snabbmatskedjan Tim Hortons har slutat sponsra förbundet på herrsidan men fortsätter att sponsra bland annat dam- och ungdomssidan.

Så sent som i dag (tisdag) meddelade Bauer, som har sponsrat förbundet med utrustning som skridskor och klubbor, att man slutar leverera utrustning till herrlagen samt att man slutar sponsra herrturneringar. Bauer kommer däremot att fortsätta leverera utrustning till ishockeyn på damsidan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons