Annons

Duplantis utmaning efter succén: Hitta motivation

Säsongens två huvudmål är uppfyllda. Nu erkänner Armand Duplantis att det kan bli problem att ladda om för resten av säsongen.
Friidrott • Publicerad 1 augusti 2022
Armand Duplantis tar en bild bild med en supporter i Avesta, där han i går fick sin walk-of-fame-platta avtäckt.
Armand Duplantis tar en bild bild med en supporter i Avesta, där han i går fick sin walk-of-fame-platta avtäckt.Foto: Henrik Hansson/TT
Armand Duplantis efter VM-guldet och världsrekordet i Eugene nyligen. Arkivbild.
Armand Duplantis efter VM-guldet och världsrekordet i Eugene nyligen. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Armand Duplantis förklarar att golfen är viktig för hans stavhoppande.
Armand Duplantis förklarar att golfen är viktig för hans stavhoppande.Foto: Henrik Hansson/TT

En vecka har gått sedan VM-guldet och världsrekordet i Eugene. Armand Duplantis var i söndags i Avesta, där han växte upp på somrarna, för att ta emot sedan länge planerade hyllningar. Han fick en platta i kommunens Hall of Fame.

När ceremonin är över erkänner Armand Duplantis att han är både fysiskt och mentalt sliten. Han berättar om en lugn vecka efter hemkomsten från USA:

Annons

– Jag har inte gjort så mycket. Försökt sova och vila. Har varit så jetlaggad. Kanske lite bakis också (skratt). Nu tänker jag inte så mycket på tävlingarna. Jag tar det lugnt och hänger med familjen.

Men snart är det dags för tävlingar igen. Han väljer bort helgens SM-tävlingar i Norrköping för en Diamond Leauge-tävling i polska Silesia. Två dagar senare tävlar han i ungerska Székesfehérvár. Därefter är det dags för EM i München där stavhoppskvalet inleds den 18 augusti.

Hans mamma, Helena Duplantis, vittnar om att detta blir en mental utmaning för sonen:

– Det har varit en sådan fysisk och psykisk urladdning efter VM. Nu har han halva säsongen kvar. Den största utmaningen blir att känslomässigt ladda mentalt. Det kommer att blir jobbigare än den fysiska delen. Förhoppningsvis kan han ladda om.

Armand Duplantis:

– Nu är det svårt att fokusera på tävlingar, precis efter VM, där jag satte världsrekordet. Jag klarat mina första målsättningar i år. Men när jag är på plats på banan kommer jag att göra allt.

Om förväntningarna

TT: Vilka förväntningar ska vi ha på dig resten av säsongen?

– Jag vill alltid vinna. Det är alltid möjligt. När jag är på banan kan jag ge 110 procent. Jag har tillräckligt med motivation.

Armand Duplantis betonar också vikten av att göra rätt förberedelser mellan tävlingarna i Polen och Ungern och EM:

– Det blir tajt schema mellan de två första tävlingarna. Därefter gäller det att ta det lugnt och lyssna på min kropp. Jag åker tillbaka till Stockholm för återhämtning. Ser till att allt funkar bra och jag är frisk. Det blir inte så mycket träning.

Annons

TT: Känns det konstigt att VM och EM avgörs så nära varandra?

– Ja, det gör det. Men vad kan man göra? Det var ju covid-grejen så de måste pussla om.

Viktig golf

Armand Duplantis lyfter ofta sin passion för golfen. Han fastnade för sporten under pandemin och har har nu 10 i handikapp. Han nämner ofta sitt golfande med en skämtsam ton. Men nu berättar han att golfspelande är viktigt för honom för att hitta harmonin i stavhoppandet.

– Man måste vara glad. Man måste ha grejer som tar din hjärna från din sport. Det får inte bara vara stavhopp. Om jag inte gjorde någonting annat blir det för mycket. Det måste bli bra balans.

Fakta: Duplantis kommande tävlingar

6 augusti: Diamond Leauge i Silesia, Polen.

8 augusti: Gyulai István Memorial i Székesfehérvár, Ungern.

18 augusti: EM i München, Tyskland. Kval 18 augusti, final 20 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons