Annons

Duplantis: "Jag hade något att bevisa"

OS i Tokyo närmar sig och storformen ser ut att vara här för Armand Duplantis.
Duplantis tog 6,10 i sista försöket vilket är hans näst bästa resultat utomhus.
Friidrott • Publicerad 6 juni 2021
Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Överraskande tvåa i Diamond League-premiären på 5,55 för två veckor sedan och inte ett hopp över sex meter utomhus på tävling den här säsongen.

Om Armand Duplantis var orolig för formen med en och en halv månad kvar till OS kan han andas ut efter 6,10 och världsrekordförsök.

Annons

– Det känns väldigt bra. Efter den senaste tävlingen så har jag känt mig väldigt motiverad och jag har känt att jag har något att bevisa. Jag var väldigt fokuserad ända från början, säger Duplantis till TT.

"Bra från början"

I Continental Tour-tävlingen i nederländska Hengelo kändes det bra redan från start. Han flög över de lägre höjderna, satte nytt världsårsbästa när han tog 5,92 i första försöket och han klarade 6,00 för första gången sedan inomhus-EM i Torun i början av mars.

– Jag var optimistisk. Jag kände från början att jag skulle kunna hoppa högt, säger han.

Nästa försök blev på 6,10 – ett försök som inte gick vägen. Det gjorde inte heller det andra.

Men med ett försök kvar lyckades han flyga över 6,10 – hans näst bästa resultat utomhus efter 6,15 som han tog i Rom i september i fjol och som är tidernas högsta utomhusresultat.

Till sist kom också försöket för en trött Duplantis att slå sitt eget världsrekord på 6,18. Duplantis lade upp ribban på 6,19, försökte tre gånger men var aldrig riktigt nära och fick nöja sig med 6,10.

– Jag var trött. Jag använde mycket energi på 6,10. Vid den tidpunkten började det bli lite tufft för mig.

Vill testa världsrekordet igen

Med drygt en och en halv månad kvar till OS är tävlingen ett rejält steg framåt för Duplantis som på tre tidigare utomhustävlingar den här våren hade hoppat 5,90 som bäst.

– Jag skulle säga att det här var ganska viktigt. Det fick mig att se det jag redan visste. Jag är i bra form och vet att jag kan hoppa högt, jag behövde bara gå ut och visa mig själv det. Jag gillar hur saker och ting går just nu men det är några saker jag behöver klura ut fram till OS, säger han.

TT: Vad behöver du klura ut?

Annons

– Ja, världsrekordet.

TT: Det är ju tre tävlingar kvar till OS – har du ett nytt världsrekord i dig fram till dess?

– Det beror på. Men jag vill definitivt försöka igen och få en bättre bild av det.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter i urval: Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15.

VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Fakta: Armand Duplantis

Så här ser Armand Duplantis återstående preliminära tävlingsprogram ut fram till OS i Tokyo.

22 juni: Karlstad.

1 juli: Diamond League i Oslo.

4 juli: Diamond League i Stockholm.

Stavtävlingen på OS i Tokyo avgörs via kval den 31 juli och final den 3 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons