Annons

Duplantis: "All press är på mig"

I Japan är en majoritet av folket emot OS.
Men Armand Duplantis tror att sommarspelen i Tokyo blir av.
Friidrott • Publicerad 10 maj 2021
Armand Duplantis.
Armand Duplantis.Foto: Jessica Gow/TT

Två opinionsundersökningar om OS har gjorts i Japan de senaste dagarna.

Resultaten: 59 procent av det japanska folket vill att OS i Tokyo ställs in enligt den ena och i den andra blev utgången att 65 procent vill att OS ställs in eller skjuts upp.

Annons

Vad Armand Duplantis tycker?

– Jag vill att OS genomförs, säger stjärnan på en presskonferens i Stockholm.

– Jag försöker att vara positiv. Det känns som att det kommer att bli av. Det måste ju nästan det eftersom det redan skjutits upp ett år.

Smygstartade hemma

Armand Duplantis smygstartade med ett 5,90-hopp hemma i Baton Rouge i Louisiana i slutet av april – men med "träningsansats" poängterar han.

– Det var inte min fulla tävlingsansats. Normalt sett tar jag 20 steg, nu började jag från 16 steg, säger han.

– 5,90 är bra för 16 steg. Men jag är en snabb stavhoppare, jag brukar vara den snabbaste, så när jag flyttar tillbaka till 20 steg blir det högre.

Den riktiga säsongsdebuten utomhus blir den 19 maj i tjeckiska Ostrava. Fyra dagar senare väntar Diamond League-premiären i brittiska Gateshead.

Därefter väntar i tur och ordning Hengelo den 6 juni, Karlstad den 22 juni, Oslo den 1 juli och Stockholm den 4 juli, enligt svenskens agent Daniel Wessfeldt.

Men osäkerheten kring det exakta programmet är fortfarande stor, beroende på olika länders pandemirestriktioner.

Det gäller ju som sagt också Japan och OS.

Annons

– Men jag ställer in mig på att det kommer att kommer att bli av och då ska jag vara redo, säger Armand Duplantis.

"Bättre än någonsin"

Den svenska stavstjärnan gjorde 6,10 som bäst under inomhussäsongen. Sedan dess har han tränat hårt – och bättre än någonsin.

– Träning är viktigt men det är viktigt att tävla för att veta var man befinner sig någonstans och vad som behöver förbättras, för jag vill vara som bäst i OS, säger han.

– Men träningen har gått bra. Det känns bättre än någonsin.

För säsongens allra stora mål är sommarens OS i Tokyo, Japan, den 23 juli–8 augusti. Där är 21-åringen Sveriges allra största guldhopp.

– Jag var obesegrad i fjol, jag kommer att vara favorit i OS och all press kommer att vara på mig, den är en roll jag är van vid och det känns okej, säger han.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine, samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus, men räknas som övergripande världsrekord). Har även gjort det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, inne-EM-guld 2021, U20-VM-guld 2018. Bragdguldet 2020, Jerringpriset 2020, årets manlige idrottare 2020 och årets prestation 2020 på Idrottsgalan. Utsedd av World Athletics till årets manlige friidrottare i världen 2020, som den yngste någonsin.

Fakta: Armand Duplantis

23 maj: Gateshead, Storbritannien.

28 maj: Doha, Qatar.

10 juni: Rom/Florens, Italien.

1 juli: Oslo, Norge.

4 juli: Stockholm, Sverige.

9 juli: Monaco.

13 juli: London, Storbritannien.

14 augusti: Shanghai, Kina.

21 augusti: Eugene, USA.

26 augusti: Lausanne, Schweiz.

28 augusti: Paris, Frankrike.

3 september: Bryssel, Belgien.

8-9 september: Zürich, Schweiz.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons