Annons

Dumpade 6 500 fotbollar utanför Fifas högkvarter

Fotboll • Publicerad 1 april 2022
6|500 fotbollar dumpades utanför Fifas högkvarter.
6|500 fotbollar dumpades utanför Fifas högkvarter.Foto: Ennio Leanza/AP/TT

6 500 fotbollar, fyllda med sand, dumpades utanför det internationella fotbollsförbundets lokaler i Schweiz i en protest mot fotbolls-VM i Qatar.

Den tyske konstnären Volker-Johannes Trieb och hjälporganisationen AWO från samma land ligger bakom protesten – och den genomfördes alltså timmar innan lottningen till gruppspelet som sker senare på fredagen i Doha.

Annons

De 6 500 fotbollarna var alla täckta med tyska ord som kan översättas till: "Världens samvete, du är en skamfläck".

Sedan Fifa klubbade igenom att VM ska spelas i Qatar har allt annat än fotboll stått i fokus. Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande. Enligt The Guardian har över 6 500 gästarbetare dött under byggena av arenor och annan infrastruktur inför mästerskapet.

Konstnären Volker-Johannes Trieb hävdade under fredagens protest att migrantarbetarna behandlas som slavar och att de dör av värmeslag och utmattning.

– Det accepteras av Fifa och myndigheterna i Qatar, sade han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons