Annons

Drömmål av Insigne – Italien till semifinal

Nicolò Barellas snabba, kvicka fötter ordnade ledningsmålet.
Men det var Lorenzo Insignes delikata solomål som säkrade Italiens 2–1 i kvartsfinalen mot Belgien.
Nu väntar Spanien i EM-semifinalen.
Fotboll • Publicerad 2 juli 2021
Lorenzo Insigne bjöd på ett delikat mål i Italiens seger i kvartsfinalen mot Belgien.
Lorenzo Insigne bjöd på ett delikat mål i Italiens seger i kvartsfinalen mot Belgien.Foto: Stuart Franklin/AP/TT

Belgien anses vara världens främsta landslag, enligt det internationella fotbollsförbundet Fifas rankning.

Italien finns sex hack ner på listan, på sjunde plats.

Annons

I EM-slutspelets kvartsfinal på Allianz Arena i München blev det tydligt att skillnaderna mellan toppnationerna inte direkt är enorm.

Matchen blev jämn, tät, svängig, händelserik och med chanser åt båda håll. Till slut var det ändå Italien som vann med 2–1 – tack vare två mål i första halvlek – och nu möter Spanien i semifinal på Wembley i London på tisdag.

– Jag är väldigt nöjd med hur laget spelade, vi presterade verkligen väldigt väl, säger förbundskapten Roberto Mancini.

– Jag tror inte att vi hade kunnat göra något mer. Nu ska vi njuta av det här och vila upp oss, för nästa match kommer att bli tuff.

Kvick Barella satte första

Italien såg ut att få en drömöppning men Leonardo Bonuccis fullträff i 13:e minuten – han "magade" in Insignes låga, hårda frispark – dömdes bort då mittbackskollegan Giorgio Chiellini var offside i början av situationen.

Italien skulle ändå slå till först – den här gången med ett godkänt mål.

Efter ett par heta chanser för Belgien, Kevin de Bruyne och Romelu Lukaku, slog italienarna till efter drygt en halvtimmes spel.

Allt började med en snabb, kort frispark som följdes av en djupledsboll. Belgien stoppade första attacken men Jan Vertonghen fick inte bort bollen och Marco Verratti petade fram den till Nicolò Barella.

24-åringen hade inte mycket yta att laborera med men lyckades ta sig loss från tre spelare för att pricka in 1–0-målet i målvakten Thibaut Courtois bortre hörn.

"Nöjd"

2–0 var en delikat soloprestation av Lorenzo Insigne.

Annons

30-åringen fick bollen en bit in på egen planhalva, satte full fart, vrickade sig förbi Youri Tielemans och tog sig fram till straffområdet.

Där plockade han fram sin känsliga högerfot – och böjde snyggt, otagbart in 2–0 i bortre hörnet i 44:e minuten.

– Jag är väldigt nöjd med att jag gjorde ett sådant mål. Jag försöker ofta med det avslutet och tränaren (Mancini) säger att alla vet vad som ska ske och att jag borde skjuta i andra hörnet, men jag kan inte göra det, säger Insigne.

Lukaku & Co hotade

Belgien fick en liten livlina när Giovanni Di Lorenzos knuff på Jeremy Doku resulterade i en straff – en situation som även VAR-granskades – och Romelu Lukaku dundrade in 1–2 på tilläggstid.

Lukaku hade Belgiens nästa stora chans, i 61:a, men anfallaren avslutade kontringen med att träffa Leonardo Spinazzolas lår och hade sedan inte balans nog för att få tag på returen.

Belgien fortsatte sedan att jaga, skapa chanser men fick inte in någon mer boll bakom Italiens storspelande målvakt Gianluigi Donnarumma.

– Känslorna är vad ni kan tänka er; ledsamhet och besvikelse. Spelarna förtjänar inte att vara utslagna från den här turneringen. De har gjort ett otroligt jobb, säger Roberto Martínez, Belgiens förbundskapten.

– Tyvärr mötte vi ett bra lag, det var två bra lag i den här utslagsmatchen men marginalerna var inte på vår sida.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons