Annons

Dråpslaget: Kalmar FF backar nio miljoner i år

Kalmar FF–glädjen blev kortvarig.Plus 38 000 kronor 2016 möter ett budgeterat underskott på 9,2 miljoner kronor för 2017.– En mycket jobbig situation, säger Mattias Rosenlund.
Kalmar • Publicerad 9 mars 2017

Ordföranden får lämna över ett litet plus på årsstämman den 20 mars. Det budgeterade underskottet på drygt fem miljoner kronor 2016 räddades av Marcus Antonssons transfer till Leeds United förra sommaren.

Men marginalen är snäv.

Annons

– Alltid något, men vi hade ärligt talat hoppats på lite mer, eller omkring en miljon kronor.

Varför blir det så?

– Oförutsedda räkningar, saker vi inte kunnat påverka, är en del. Vi ökade publiksnittet ändå minskade intäkterna med nästan 400 000 kronor, säger Mattias Rosenlund.

Anledning: olika kampanjer för att locka åskådare till Guldfågeln Arena.

– Snittpriset per biljett har minskat för varje år sedan vi kom till arenan. 2011 var snittpriset 195 kronor. Förra året var vi nere på 137 kronor. Vi vill få dit folk i stället för att kräma ut varje krona för de som kommer.

Kan ni fortsätta med den strategin?

– Vi hoppas kunna vända trenden. Allt bygger på sportsliga resultat, att vi spelar bra fotboll och är med i toppen.

Målsättningen är att förbättra förra årets placering, vilket i praktiken betyder plats fem eller bättre.

– Många lag rustar och vi måste ha ännu högre verkansgrad för att lyckas, men vi måste försöka. Snålar vi är risken för en sämre tabellplacering allt för stor. Ligger vi tolva-tretton stannar publiken hemma och våra spelare blir mindre attraktiva. Vi slits hela tiden mellan ekonomi och sportsliga resultat.

Utmaningen under 2017 blir monumental. Mattias Rosenlund kallar den för gigantisk. Kalmar FF tvingas, precis som alla andra Sef–föreningar, investera två miljoner kronor i ny wifi under året samtidigt som stödet från centralt håll minskar med 1,7 miljoner kronor.

Annons

– Vi kommer dessutom att investera i nya LED-skyltar på arenan som i förlängningen gör att vi kan erbjuda en helt annan produkt. Vi tar också höjd i vår kärnverksamhet, fotbollen, med Marcus Svensson och Fredrik Carlén på fyssidan, förlängningen med Ismael och Melker Hallberg.

Allt sammantaget pekar på ett rejält underskott - minus 9,2 miljoner kronor. Då har Kalmar FF ändå budgeterat åtta miljoner kronor i spelarförsäljningar.

– Det är naturligtvis inte roligt. Samtidigt vill vi lägga en budget som speglar verkligheten - och den kan vi inte blunda för.

Mattias Rosenlund säger att det är den svåraste budget han varit med att lägga, definitivt inget han känner igen från det privata näringslivet där han opererar till vardags.

– Det är så många faktorer som vi inte kan påverka. Till en viss del är det som att stirra in i en spåkula. Vi försöker ändå följa ett visst mönster.

Problematiken är välkänd. Föreningen måste få till en resultatförbättring i storleksordningen sju-åtta miljoner annars är det egna kapitalet slut om några år.

– Vi har fört dialog med kommunen över lång tid. Den har intensifierats kraftigt sedan i somras och vi fortsätter den processen. Det är kommuninvånarnas pengar och det har vi all respekt för, men det är vår särklassigt viktigaste fråga.

Bekymren fortsätter för Kalmar FF. Ett minimalt plus på räddar förra årets budget, men 2017 kommer att bli en monumental utmaning för föreningen och ordföranden Mattias Rosenlund. Foto: Mats Holmertz
Bekymren fortsätter för Kalmar FF. Ett minimalt plus på räddar förra årets budget, men 2017 kommer att bli en monumental utmaning för föreningen och ordföranden Mattias Rosenlund. Foto: Mats Holmertz
Peter AhlénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons