Annons

Döms för våldtäkter – får 109 års fängelse

Återigen skakas gymnastikvärlden av våldtäkter.
I Brasilien har en tidigare landslagstränare dömts till 109 års fängelse för att ha våldtagit fyra gymnaster, varav en var minderårig vid tillfället.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2022
Tidigare brasilianske landslagstränaren Fernando de Carvalho Lopes har fått en 109 år lång fängelsedom för att ha våldtagit gymnaster. Arkivbild.
Tidigare brasilianske landslagstränaren Fernando de Carvalho Lopes har fått en 109 år lång fängelsedom för att ha våldtagit gymnaster. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Fernando de Carvalho Lopes, som tidigare har tränat det brasilianska gymnastiklandslaget, har stått anklagad för att ha våldtagit fyra gymnaster. En av gymnasterna ska ha varit 13 år då våldtäkten ägde rum, rapporterar Globo Esporte, som har haft insyn i rättegången som hållits bakom stängda dörrar.

Nu har domen kommit. En domstol i São Bernardo do Campo, nära São Paulo, har utdömt ett fängelsestraff på 109 år och åtta månader.

Annons

Fernando de Carvalho Lopes nekar till anklagelserna och har fortfarande möjlighet att överklaga domen. Han behöver heller inte avtjäna fängelsestraffet förrän efter en eventuell överklagandeprocess avslutats.

Tränaren hade hand om unga gymnaster i 20 år, men plockades bort från sitt landslagsuppdrag inför sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 efter att en av de unga gymnasternas föräldrar framfört klagomål. I april 2019 fick de Carvalho Lopes en livstidsavstängning från alla gymnastikrelaterade aktiviteter.

Inte första våldtäktsskandalen

Utöver våldtäkterna har ungefär 40 utövare anklagat den tidigare tränaren för att av honom blivit utsatta för övergrepp av psykisk, fysisk eller sexuell karaktär.

Det är inte första gången gymnastiken skakas av våldtäkter. 2018 dömdes USA:s tidigare landslagsläkare Larry Nassar till flera livstidslånga fängelsestraff för övergrepp på flera hundra kvinnliga gymnaster, där merparten var minderåriga.

Även i Storbritannien, Grekland, Australien och Nya Zeeland har gymnaster vittnat om övergrepp från tränare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons