Dominic Adams klar för OAIK – och amerikan nära

Oskarshamn Artikeln publicerades
Dominic Adams, 27, är klar för Oskarshamns AIK. Klubbens är dessutom nära att göra klart med amerikanen Jochen Graf, 26.
Foto:Roger Carlsson
Dominic Adams, 27, är klar för Oskarshamns AIK. Klubbens är dessutom nära att göra klart med amerikanen Jochen Graf, 26.

Oskarshamns AIK har hittat Robin Östlinds ersättare: Dominic Adams från Trinidad och Tobago.

Dessutom är klubben ytterst nära att göra klart med amerikanen Jochen Graf, 26.

Domimic Adams var på plats i Oskarshamn och provtränade med OAIK i slutet av oktober. Sedan dess har han gjort detsamma uppe i norra Finland, där han testad med Tim Johansson gamla klubb Kemi Kings.

OAIK var nöjda med vad de såg, men Adams löneanspråk har satt käppar i hjulet. På fredagen tog historien en vändning. Adams agent meddelade att de accepterade OAIK:s kontraktsförslag och på lördagen träffades Adams och OAIK:s sportchef Daniel Thelaus i Växjö och skrev kontrakt.

– Till slut fick vi ihop det och det känns jättebra. Dominic är tänkt främst som vänsterytter hos oss, säger Thelaus.

  Adams fyller 28 år i februari. Han sågs tidigt som en stor talang och spelade Trinidad och Tobagos U17-landslag. Seniorkarriären har han företrädelsevis tillbringat i USA, innan han för två år sedan skrev på ett proffskontrakt med ÍBV Vestmannaeyjar i den isländska högstaligan.

  – Det har väl inte blivit vad han hoppades på Island. Han blev skadad under första säsongen och när han kommit tillbaka har han inte fått spela så mycket. De har haft tre, fyra olika tränare, så det var en besvikelse, säger Thelaus.

  Kan man säga att han är Robin Östlinds ersättare?

  – Ja, de spelar ju på samma position, så det kan man. Sedan är de väl inte samma spelartyp riktigt. Det är ingen hemlighet att Robin var en aning ojämn. Samtidigt gjorde han mycket poäng, jag tror han slutade på sju mål och tolv assister. I Dominic tror vi att vi får en jämnare prestation, en tvåvägsspelare som även har den offensiva högstanivån, säger Thelaus.

  – Dominic är snabb, kreativ, har bra skott och är duktig en mot en. Våra förväntningar är att han ska leda laget till poäng. Det är tuffa krav, men han är en av våra dyraste spelare och ett spetsförvärv.

  Dominic Adams åker hem till USA, där han har sin bas, på måndagen. Han ansluter till OAIK:s trupp i månadsskiftet januari/februari.

  Men inte nog med Dominic Adams. OAIK är dessutom nära att göra klart med ytterligare en utländsk spelare. Jochen Graf, som är amerikan men även har tyskt pass, kommer till Oskarshamn på måndag.

  – Vi är i stort sett överens. Det handlar mest om att han ska gilla staden och känna att han kan trivas här. Han har träffat en svensk flickvän och vill stanna i Sverige. Jag räknar med att han spelar för oss, säger Thelaus.

  Graf spelade den gångna säsongen i Carlstad United i division 1 norra, där han gjorde två mål.

  – Det är också en offensiv spelare som kan spela forward, tia eller på kanten. Han är snabb och jobbar oerhört hårt. En lag- och energispelare, som inte gjort så mycket mål i år, men som historiskt har varit en målskytt hemma i USA. Dessutom ska det vara en härlig kille.

  Just det sistnämnda är något som Thelaus har kikat extra på när han värvat spelare till nästa säsong.

  – Både Adams och Graf är utåtriktade personer som bidrar med positiv energi och det har varit en medveten strategi. Vi vill höja energinivån och engagemanget i gruppen. Vad det gäller Graf intygar alla jag pratat att han är en otrolig profil. Det ska vara en härlig personlighet. Nån jag pratade med sa att han kommer inte behöva vara länge i Oskarshamn innan han kan ”run for mayor”, säger Thelaus och skrattar.