Annons

Tyst minut för läktartragedins offer

Dödssiffran efter läktartragedin i Indonesien har stigit till 133 personer.
Samtidigt utreds flera poliser och två klubbrepresentanter har stängs av från indonesisk fotboll på livstid.
I veckans europeiska fotbollsmatcher kommer offren att hedras med en tyst minut, meddelar Uefa.
Fotboll • Publicerad 4 oktober 2022
En man placerar ut blommor utanför Kanjuruhan Stadium.
En man placerar ut blommor utanför Kanjuruhan Stadium.Foto: Dicky Bisinglasi/AP/TT

Det var i lördags då fotbollslaget Arema FC tog emot rivalen Persebaya Surabaya hemma på Kanjuruhan Stadium i Malang som tragedin inträffade.

Efter Aremas 2–3-förlust stormade missnöjda hemmasupportrar planen och panik utbröt när polis svarade med att skjuta tårgas. Supportrar kvävdes eller trampades till döds i det kaos som uppstod.

Annons

Tidigare sänkte myndigheterna den officiella dödssiffran från 174 till minst 125. Nu har ytterligare åtta personer konstaterats döda efter sina skador och siffran är uppe i 133 personer, säger en lokal representant för sjukvården. 37 barn och ungdomar finns bland de döda, skriver NTB.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelar att offren ska hedras genom en tyst minut före veckans matcher som står i Uefas regi, bland annat Champions League-matcherna.

Orolig och sorgsen

Hård kritik har riktats mot polisens agerande under den ödesdigra kvällen. De har själva beskrivit katastrofen som "ett upplopp" och säger att två poliser dödades. Av överlevande anklagas polisen för att ha överreagerat.

– Som regionpolischef är jag orolig, sorgsen och samtidigt är jag ledsen över tillkortakommanden i säkerhetsprocessen, säger Östra Javas polischef Nico Afinta vid en presskonferens på tisdagen.

I måndags sparkades Malangs polischef, nio poliser har stängts av och ytterligare 19 poliser är under utredning efter arenakatastrofen.

Polisens talesman Dedi Prasetyo uppgav under tisdagen att sex av 14 utgångar var gjorda för att två personer skulle ta sig ut samtidigt. Men när panik utbröt försökte i stället hundratals personer ta sig ut.

– Portarna var inte stängda, men de var för smala. De hade en kapacitet på två men det var flera hundra som försökte ta sig ut, säger Prasetyo och tillade att det var arrangörens ansvar.

Två stängs av

Under tisdagen meddelade Erwin Tobing, ordförande i det indonesiska fotbollsförbundets disciplinnämnd, att två personer inom Arema FC inte får vara involverade inom indonesisk fotboll under resten av sina liv. Det rör sig om en säkerhetsansvarig samt ordföranden för organisationskommittén.

En särskild insatsstyrka – bestående av tjänstemän, akademiker och mediearbetare – har satts samman för att utreda incidenten. Enligt säkerhetsministern tros utredningen kunna vara färdig inom två till tre veckor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons