Annons

Landslaget begär att OS-finalen flyttas

Den tidiga avsparkstiden i fotbollsfinalen mellan Sverige och Kanada har ifrågasatts kraftigt.
Nu har landslaget och SOK skickat in skrivelser till både Fifa och IOK.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2021
Sverige ska spela OS-final mot Kanada.
Sverige ska spela OS-final mot Kanada.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Klockan 11 på fredag, lokal tid, (04.00, svensk tid) sparkar Sverige och Kanada i gång OS-finalen i fotboll på Olympiastadion i Tokyo.

För spelarna innebär det en tuff utmaning med tanke på värmen som råder i den japanska huvudstaden – och i det svenska lägret är man kritisk till avsparkstiden.

Annons

– Det är en konstig tid. Jag har svårt att se att ett herrlag skulle tvingas spela klockan 11 på förmiddagen. Det är trist att det ska vara så, jag vet inte vem som bestämt det men jag hoppas att det blir bättre i framtiden, sade Hanna Glas efter semifinalsegern mot Australien.

Sveriges lagkapten, mittfältaren Caroline Seger, tycker också att det är en märklig matchtid för en OS-final. Den är anpassad för en amerikansk tv-publik, säger hon.

– Det var väl bara för att USA skulle vara i final. Så det känns ju lite tråkigt, att man går efter deras tid. Det hade varit uppskattat om de kunde ändra det, men det kommer de nog inte att göra. Men det är bara att acceptera. Och att förbereda sig på att det kommer bli tidigt och att det kommer bli varmt.

"Kontakt med Fifa"

Tillsammans med Sveriges olympiska kommitté (SOK) har nu landslaget skickat en skrivelse till Internationella fotbollsförbundet (Fifa) om att få matchen flyttad.

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa, att spela klockan 11 är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag/kväll. Vi exponeras av värmen och hettan och vädret över huvud taget. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på kvällen för spelarnas hälsa.

– När det gäller återhämtning vet ni att vi haft det väldigt tufft, det har varit två dagar mellan varje match plus resdagar, säger Marika Domanski Lyfors.

– Jag har själv också varit i kontakt med Fifa i dag och tillskrivit dem, så där någonstans ligger läget i dag. Och det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på och försöker ändra matchtiden.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har också skrivit till Internationella olympiska kommittén (IOK) och begärt att finalen flyttas till en annan tid med hänvisning till värmen och spelarnas hälsa.

Frågan har därefter även diskuterats i IOK:s medicinska kommitté, meddelar SOK.

Varför fredagens final från första början är schemalagd klockan 11, lokal tid, vet inte Marika Domanski Lyfors.

Annons

– Vi har inte fått någon direkt motivering. Vi vet att Fifa har jobbat gentemot Tokyo 2020 i den här frågan under ett antal månader. Vi har inte fått någon egentlig motivering varför den läggs klockan 11. Jag har själv varit med om att spela en VM-final 2003 klockan 10, och det är väldigt speciellt, säger hon.

För spelarna handlar det om att fokusera på matchen – oavsett vilken tid på dagen den spelas.

– Vi stöttar såklart Marikas och deras strävan att flytta den, det säger sig självt. Men vi spelare försöker inte lägga så stor värdering vid när matchen spelas, för det är lite utanför vår kontroll. Vi anpassar oss och är flexibla, säger Magdalena Eriksson.

TV-bolaget missnöjt

Även Discovery är missnöjda och har lämnat in önskemål om att matchen borde senareläggas.

– Vi har lämnat in önskemål om att ändra matchtiden, säger kommunikationsdirektören Jessica Linnman till Aftonbladet.

– Klart att det är en dålig tid. Vi har tyvärr ingenting att göra med schemaläggningen men vi är ju lika missnöjda som spelarna, säger Linnman.

Att det skulle hörsammas har de dock inga större förhoppningar på.

– Det brukar vara otroligt svårt att få gehör kring sådana här förfrågningar, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons