Annons

Hjulmand: "Kjær var djupt, djupt berörd"

Det danska laget hyllas för sitt agerande när lagets storstjärna Christian Eriksen kollapsade på planen.
EM-mötet återupptogs, men lagkaptenen Simon Kjær orkade inte slutföra matchen.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2021
Danmarks spelare bildar en mur för att skydda Christian Eriksen.
Danmarks spelare bildar en mur för att skydda Christian Eriksen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Den danske fotbollsstjärnan Christian Eriksen kollapsade under EM-matchen mot Finland. Först på plats vid hans sida var lagkapten Simon Kjær som spurtade dit för att ta hand om Eriksen.

Under tiden samlades det danska laget och ställde sig i en mänsklig mur runt sin lagkamrat medan sjukvårdspersonal tog sig in på planen.

Tröstade frun

Annons

Thomas Delaney gestikulerade mot kamerorna att sluta filma.

Samtidigt, på mittplan, tröstades Eriksens fru, Sabrina, av Kasper Schmeichel och senare även av Kjær.

Ingen av de danska spelarna lämnade planen förrän Eriksens bår rullade ut, bland annat dold av ett skynke medan publiken skanderade hans namn.

Efter ett långt möte återupptogs matchen på Parken efter spelarnas önskemål. Lagkaptenen Simon Kjær orkade dock bara spela till den 63:e minuten och valde att bli utbytt.

– Simon Kjær var djupt, djupt berörd. Han tvivlade på om han skulle kunna fortsätta, men han gav det ett försök. Men det lät sig inte göras och det är fullt förståeligt, säger en rörd Kasper Hjulmand, förbundskapten i Danmark, på en presskonferens.

På grund av det täta matchandet under ett EM-gruppspel fanns det egentligen bara två alternativ: slutföra matchen på lördagskvällen eller fortsätta klockan 12 på söndagen.

Hjulmand har ibland svårt att hitta orden när han försöker beskriva hur stämningen var i omklädningsrummet.

– Det sitter spelare där inne som är fullständigt färdiga känslomässigt. Det sitter spelare där inne som säger att det inte går att spela och håller om varandra. De har varit med om något fullständigt… det är ju en dramatisk upplevelse, säger Hjulmand.

– Oavsett vilka känslor man hade så sade jag att det var helt okej. Man fick ge plats för de känslor som fanns och pröva så gott det går, fortsätter han.

Samtidigt var det en helt omöjlig uppgift för spelarna att gå ut och spela som att ingenting hade hänt.

Annons

– När du har stått och tittat på en av dina allra bästa vänner som kämpar för livet. Det låter sig inte göras, säger Hjulmand.

Hyllas på sociala medier

Det danska laget hyllas för sina insatser för att hjälpa sin lagkamrat och stöttande meddelanden strömmar in på sociala medier.

"Kämpa Chris, våra tankar är med dig", skriver Eriksens italienska klubb, Inter, på twitter.

Svenska fotbollsförbundet lade upp en bild på Eriksen med texten "Kämpa Christian" på samma plattform.

När matchen sedan återupptogs applåderade de finska spelarna när den danska truppen återintog Parkens gräs medan publiken fortsatte skandera Eriksens namn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons