Annons

Grahn petad från Damkronornas VM-trupp

Rutinerade profiler som Sara Grahn, Emma Nordin och Johanna Fällman, med tillsammans nästan 600 landskamper, saknas i Damkronornas trupp till VM om ett par veckor.
Ishockey • Publicerad 11 augusti 2022
Målvakten Sara Grahn får inte spela VM. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Sara Grahn har varit en av landslagets stora profiler senaste decenniet. Hon var uttagen till OS i Peking i februari, men testade positivt för corona strax före turneringen.

Nu petas Grahn, 33, från VM i Danmark som startar i månadsskiftet.

Annons

– Konkurrensen är tuff, säger förbundskapten Ulf Lundberg på en digital pressträff och fortsätter:

– - Vi har valt en annan väg den här gången och jag tycker att vi tagit ut tre duktiga målvakter.

Sara Grahn säger till Expressen att hon hade på känn att hon inte skulle bli uttagen:

– Det är så klart alltid en besvikelse. Någonstans tycker jag att jag borde ta mig in bland tre målvakter. Jag har spelat väldigt jämnt under många år och levererar när det behövs. Men det är hans beslut och han som tar ut ett lag, säger hon.

Inte stängt dörren

Ulf Lundberg säger att beslutet inte innebär att han stängt dörren för Sara Grahn och framtida landslagsuppdrag.

– Men jag förstår att det är ett tufft besked att höra.

Tidigare i år missade Sara Grahn OS i Peking efter att ha smittats av covid dagarna före Damkronornas träningsläger på hemmaplan före avresan. Hon riktade då kritik mot förbundskapten Ulf Lundberg och Svenska ishockeyförbundet som hon tycker hade för bråttom att stryka henne ur truppen. OS i Peking skulle ha blivit Grahns fjärde OS.

Om det inte varit för Rysslands krig mot Ukraina skulle Sverige i stället ha spelat i VM:s B-grupp som avgjordes i Frankrike i april. Damkronorna ramlade ur A-gruppen efter VM 2019. Och på grund av pandemin har inget B-VM spelats sedan 2019.

Men efter kvartsfinalplatsen vid OS i Peking erbjöds Sverige den vakanta platsen i A-gruppen sedan Ryssland stoppats från spel på grund av kriget.

Generationsväxling

Och även om det nu gått lång tid, 15 år , sedan den senaste VM-medaljen på damsidan är Ulf Lundberg hoppfull.

Annons

– Vi är inne i en generationsväxling och jag ser fler och fler unga spelare som inte ser någon gräns för sin utveckling och verkligen vill ta sig upp, säger han på den digitala pressträffen.

– Vi ser att spelarna blir bättre och bättre och konkurrensen blir allt tuffare

Kommande A-VM spelas i två grupper med de fem högst seedade lagen i den ena gruppen och lagen seedade 6-10 i den andra, där spelar Sverige mot Danmark, Tyskland, Tjeckien och Ungern.

Ulf Lundberg är tydlig om målet:

– Vi siktar på att vinna gruppen och ta oss till kvartsfinal. Det är viktigt att tjejerna vet att vi tror på dem.

Tjeckien svårast

Han ser Tjeckien som den svåraste motståndaren men understryker att även Danmark och Tyskland blir tuffa motståndare.

OS-turneringen och kvartsfinalplatsen var något positivt för Damkronorna att bygga vidare på.

– Vi tog oss vidare från gruppen med ryggen mot repen och det fattades så lite också i förlustmatcherna mot Japan och Tjeckien, säger Lundberg.

Och även om den stora förlusten mot Kanada i kvartsfinalen sved, 0-11, fanns många lärdomar att dra.

– Den intensitet och konsekvensen de har i sitt spel är delar vi vill addera till vårt spel för att kunna ta oss längre.

Annons

Fakta: Truppen till ishockey-VM i Danmark i månadsskiftet augusti/september

Målvakter: Ida Boman, Djurgården, Emma Söderberg, University of Minnesota Duluth, Ellen Jonsson, AIK.

Backar: Anna Kjellbin, Luleå, Linnéa Andersson, Modo, Mira Jungåker, HV71, Ebba Berglund, Metropolitan Riveters, Jessica Adolfsson, Linköping, Mina Waxin, Brynäs, Maja Nylén Persson, Brynäs, Paula Bergström, Long Island University.

Forwards: Josefin Bouveng, Minnesota State University, Emma Murén, Färjestad, Linnea Johansson, Linköping, Sofie Lundin, Ohio State University, Jenny Antonsson, Brynäs, Sara Hjalmarsson, Providence Friars, Celine Tedenby, Merrimack College, Hanna Thuvik, Brynäs, Thea Johansson, Mercyhurst University, Felizia Wikner-Zienkiewicz, Brynäs, Lina Ljungblom, Modo, Hanna Olsson, Frölunda, Michelle Löwenhielm, SDE, Olivia Carlsson, Modo.

Sverige har tagit ut 25 spelare men kommer enbart ta med 23 stycken. Linnéa Andersson, Modo och Hanna Thuvik, Brynäs är på standby.

Sverige tillhör grupp B och där går de tre högst rankade lagen vidare till kvartsfinal, tillsammans med de fem lagen från Grupp A: Finland, Japan, Kanada, Schweiz och USA.

Sveriges gruppspelsmatcher:

25 augusti: Danmark–Sverige, 19.30.

27 augusti: Sverige–Tyskland, 15.30.

29 augusti: Ungern–Sverige, 19.30.

30 augusti: Sverige–Tjeckien, 15.30.

Kvartsfinalerna spelas 1 september, och semifinalerna och medaljmatcherna spelas under helgen den 3–4 september.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons