Annons

Damkronornas talanger hyllas: "Häftigt att se"

Ny förbundskapten, sex debutanter och nio spelare födda på 2000-talet. Målvaktsveteranen Sara Grahn, 32, gillar det nya ishockeylandslaget:
Ishockey • Publicerad 3 november 2020
Hanna Thuvik (till vänster) under en träning med Damkronorna inför veckans landskamper.
Hanna Thuvik (till vänster) under en träning med Damkronorna inför veckans landskamper.Foto: Mats Andersson/TT

Det är mycket nytt när Damkronorna den här veckan spelar sina första landskamper på nio månader.

Landslaget möter Norge på onsdagen i Härnösand och Danmark på torsdag i Sundsvall.

Annons

Nationer som hockeymässigt var långt efter Sverige för bara några år sedan. Men det är också nytt. Efter Sveriges degradering blir Norge en av motståndarna i vårens B-VM i Frankrike och Danmark har tagit steget upp i A-VM.

Klok generationsväxling

Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg ska leda Damkronorna tillbaka till högsta nivån och han bygger ett nytt landslag. Åtminstone delvis.

– Det är en generationsväxling, men vi ska göra den på ett klokt sätt. Vi har samtidigt mycket erfarenhet också. Det är viktigt att de med stor erfarenhet också är extra bra förebilder och att de ser det som två delar, dels sin egen prestation, dels att göra andra bättre, säger han.

Där kommer en veteran som Sara Grahn in i bilden. Den 32-åriga Luleåmålvakten gillar det hon sett hittills. Grahn, med 266 landskamper, landslagsdebuterade 2006 och Lundberg är hennes femte förbundskapten.

– Det är bra med en ny röst, jag tyckte vi behövde det efter ett lite kaosigt år när vi åkte ur A-gruppen. Så skönt med en nystart efter allt som hände med strejken också. Det känns bara positivt, säger hon.

"Stolt och nöjd"

Hon öser också beröm över de nya, unga spelarna.

– Det är otroligt duktiga talanger som kommer in och har väldigt mycket hockey i sig. Man ser verkligen att hockeyn utvecklar sig. Såna talanger som kommer nu kanske inte fanns riktigt när vi kom upp. Det är häftigt att se. Det är de som ska ta över så det är viktigt att de kommer in i ett tidigt skede, säger Grahn.

Sara Grahn själv har fått en kanonstart på säsongen. Luleå krossade Brynäs i seriefinalen i SDHL i helgen och tog över serieledningen. Grahn har vunnit åtta av nio matcher och har en räddningsprocent på 94,4 procent. Hennes bästa siffror på åtta år.

– Jag är så klart stolt och nöjd över säsongsstarten. Jag hade en väldigt bra och lång sommar där jag fokuserade på att stärka upp kroppen och bli riktigt stark. Det har gett mig mycket. Sedan tycker jag att jag har mognat lite till och kan spela lugnare, menar Grahn som gör sin tredje säsong i Luleå och har kontrakt även över nästa.

"Speciell dag"

Bland debutanterna finns tre spelare födda 2002, Linköpings forward Linnea Johansson och Brynäsduon, backen Emma Forsgren och forwarden Hanna Thuvik. Den senare lämnade Göteborg som poängdrottning – 9 mål och 17 poäng var bäst av alla U18-spelare i SDHL – för det stjärnfyllda Gävlelaget.

Annons

Thuvik ser fram emot debuten där hon får en offensiv roll med powerplayspel:

– Riktigt kul och stort. Det är ett mål jag har haft länge. Det är klart att det kommer att vara nervöst, man känner att det blir en speciell dag, säger hon.

Fakta: 00-talisterna i Damkronorna

Frida Axell, 19, mv, Göteborg.

Emma Forsgren, 18, b, Brynäs.

Mina Waxin, 19, b, Modo.

Maja Nylén-Persson, 19, b, Brynäs.

Josefin Bouveng, 19, f, Brynäs.

Linnea Johansson, 18, f, Linköping.

Sofie Lundin, 20, f, Djurgården.

Hanna Thuvik, 18, f, Brynäs.

Lina Ljungblom, 19, f, Modo.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons