Annons

Damkronorna om övergreppen: "Inte förvånad"

Inkilningar existerar även inom damhockeyn – men enligt landslagsveteranen och Luleåprofilen Johanna Fällman på ett städat och respektfullt sätt.
Om det som Erik Granqvist fick uppleva säger hon:
Ishockey • Publicerad 11 november 2021
Johanna Fällman. Arkivbild.
Johanna Fällman. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Landslagsbacken, som i veckan spelar OS-kval med Damkronorna i Luleå, har följt förre Luleåmålvakten och Viasats expertkommentator Erik Granqvists hemska upplevelser från inkilningar i hennes egen förening i slutet av 80- och början av 1990-talet.

Granqvist berättade i Viasats podcast om hur han blivit tvångsrakad över hela kroppen och samtidigt fått ett snöre lindat runt snoppen som lagkamraterna skulle dra i om han gjorde motstånd.

Annons

– Det är avskyvärt att det går så långt, sedan finns det ett syfte med att ha någon slags aktivitet för att få in människor i gruppen, men det får ju absolut inte gå så långt att det blir rena övergrepp. Det kanske är mer att man kan förbereda ett framträdande med sång och dans, det brukar vi köra, säger hon och fortsätter:

"Hoppas sånt är borta"

– På något sätt blir man tyvärr inte förvånad, det är den känslan man får att det har varit mycket så i hockeykulturen förut och jag hoppas verkligen sånt är borta och det låter ju så, säger hon.

Den 31-åriga backen, född i Luleå, var själv bara 16 år när hon A-lagsdebuterade säsongen 2006–07 med Skellefteå. Hon säger sig aldrig ha upplevt förnedrande inkilningar.

– Nej, absolut inte. Det har alltid varit med respekt och städat, säger hon.

"Bra att det lyfts"

I en intervju med TT nyligen sade Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk som utbildar för trygga omklädningsrum, att inkilningar som leder till övergrepp fortfarande existerar.

Forwardsstjärnan och Brynässpelaren Josefin Bouveng, 20, är försiktig när hon kommenterar inkilningskulturen.

– Jag tycker det är bra att den här frågan lyfts för såna här problem vill man inte ska finnas inom hockeyn. Det finns så många aspekter, man måste se till det stora hela för att förändra det, säger hon.

Fakta: Därför är frågan om inkilningar aktuell

Den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach berättade nyligen offentligt om att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av en videocoach i 2010 – samma år som klubben vann Stanley Cup.

Detta blev känt efter att en utredning gjorts där det kom fram att dåvarande tränare Joel Quenneville tystat ned händelserna.

Beachs berättelse har skakat om NHL och fått stora konsekvenser. Chicagos dåvarande tränare Joel Quenneville har tvingats sluta i topplaget Florida. Även Chicagos general manager Stan Bowman har avgått.

Senare berättade hockeyexperten och den förre Luleåmålvakten Erik Granqvist om egna erfarenheter av övergrepp som skedde under en inkilning när han som ung spelare kom upp i Luleås A-lag säsongen 1989/90.

De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet, berättade Granqvist i I Viaplays hockeypodcast.

Efter berättelserna har fler före detta hockeyspelare vittnat om att de varit del av en kultur där inkilningar med inslag av våld och sexuella inslag.

Ikonen Börje Salming har sett ritualer utföras på juniorer när han spelade i Toronto i Kanada.

Man mådde skitdåligt när de skrek att de skulle ta en efter träningen, sade han till Expressen.

Även förre Detroitstjärnan Nicklas Lidström är bekant med fenomenet.

Jag känner absolut igen det. Inte för att jag själv har varit med om det, men jag har hört att det har hänt spelare innan min tid, sade han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons