Annons

OS-kvalhjälten: "Grät i omklädningsrummet"

Efter strejkbråk, sportsliga motgångar och en lång pandemi kom en efterlängtad framgång för Damkronorna.
Känslorna svallade sedan OS-biljetten fixats efter en dramatisk 3–2-seger över Frankrike.
Ishockey • Publicerad 14 november 2021
Svenskt jubel efter OS-kvalet i Luleå.
Svenskt jubel efter OS-kvalet i Luleå.Foto: Pär Bäckström/TT

När jublet från 1 149 högljudda åskådare i Luleå låg som en kuliss bakom den tv-puckshög av jublande landslagsspelare var känslorna enkla att förstå.

Det var en välkommen framgång för ett svenskt ishockeylandslag som upplevt sina djupaste dalar de senaste åren, med bottennappet 2019 att som första svenska landslag ramla ur A-VM.

Annons

Sedan kom bråket med förbundet, strejken och när det löste sig med bättre villkor för spelarna kom pandemin.

Nu är Damkronorna – som för första gången fick kvala till OS – tillbaka på högsta nivå och får spela på den största scenen igen i Peking i februari.

– Gud, vad skönt det var med en vinst. Det betyder jättemycket och vi har jobbat väldigt hårt för det här. Det har varit många motgångar hela tiden, men jag tycker det är kul att vi går samman. Mina lagkompisar gör det skitbra och jag är så stolt över den här vinsten, säger Löwenhielm.

Visade vägen

Det var kapten Löwenhielm, till vardags i SDE, som visade vägen med 1–0-målet i den första perioden sedan hon vräkt sig fram och tryckt in pucken bakom franska målvakten Caroline Baldin.

Två gånger hade Damkronorna tvåmålsledning, både efter Sara Hjalmarssons 2–0 i början av den andra och Lina Ljungbloms 3–1 i inledningen av den tredje perioden.

Men båda gångerna reducerade Frankrike, som åkte ur A-VM samtidigt som Sverige 2019, och gjorde matchen dramatisk ända in i slutet.

– Jag tyckte vi hade matchen och jag tyckte det kändes bra. Alla jobbade för att få det där sista och vinna matchen, säger Löwenhielm.

Sverige har varit med i samtliga sex OS-turneringar som spelats på damsidan och vikten av att det blir en sjunde går inte att underskatta.

– Det är här vi ska vara. Det är kul att vi kan visa att vi ska det också och vinner den här turneringen. Det ska bli jättekul att få åka till OS, säger Löwenhielm.

"Sjuk berg- och dalbana"

Den 26-åriga forwarden var en av elva spelare som inte var med i VM 2019. Det är ett delvis nytt landslag som nu tar klivet tillbaka till den stora scenen.

Annons

Rutinerade backen Johanna Fällman, Luleå, var med i VM-misslyckandet 2019 och beskrev känslan att nu få vara med och vinna en OS-kvalturnering där Damkronorna tog tre raka segrar med sammanlagt 21–2 i målskillnad.

– Det var en sjuk berg- och dalbana känslomässigt. Det är en stor stolthet att få vara med när det går uppåt också. Det har vi inte varit bortskämda med på slutet. Jag tror det är viktigt för svensk damhockey att Damkronorna spelar på högsta nivå. Vi ska visa att vi hör hemma där, säger Fällman.

Fakta: Damkronornas turbulenta år

Februari 2018: Damkronorna gör sitt sämsta OS-resultat genom tiderna och blir näst sist, sjua, i sydkoreanska Pyeongchang. Omstridde förbundskaptenen Leif Boork slutar efteråt.

Juni 2018: Sveriges olympiska kommitté, SOK, drar in sitt stöd till damlandslaget som en följd av det dåliga resultatet i OS.

April 2019: Damkronorna gör ett historiskt fiasko och åker ur A-gruppen i VM som första svenska ishockeylandslag genom tiderna. Förbundskaptenen Ylva Martinsen får fortsätta kontraktstiden ut, men ersätts våren 2020 av Ulf Lundberg, nuvarande förbundskapten.

Augusti 2019: Samtliga damspelare går ut i landslagsstrejk i protest mot dåliga villkor och allmänt ointresse från Svenska ishockeyförbundets ledning.

Oktober 2019: Strejken blåses av sedan spelarfacket Sico förhandlat fram ett nytt avtal som innebär bland annat att spelarna kompenseras för förlorad arbetsinkomst under landslagssamlingarna, får ett försäkringsskydd samt medaljbonus vid mästerskap.

Mars 2020: B-VM i Frankrike ställs in på grund av coronapandemin.

April 2020: Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt avgår, bland annat till följd av bråket mellan förbundet och damlandslaget.

November 2020: Damernas B-VM i Frankrike, som ska avgöras i april 2021, ställs in för andra året i rad på grund av coronapandemin.

November 2021: En efterlängtad framgång då Damkronorna kvalar in till OS i Peking efter tre raka segrar på hemmaplan.

Fakta: Damkronornas turbulenta år

Sverige, Danmark och Tjeckien tog de tre kvalplatserna till damernas OS-ishockey i Peking. Dit var de sex bästa lagen på världsrankingen samt värdnationen Kina sedan tidigare klara.

OS-turneringen avgörs för första gången med tio lag, utökat med två precis som i VM, och de är indelade i två grupper där de fem högst rankade lagen i världen spelar i grupp A där alla lag går vidare till kvartsfinal och från grupp B avancerar de tre bästa lagen till kvarten.

Grupp A: USA, Kanada, Finland, Ryska laget, Schweiz.

Grupp B: Japan, Tjeckien, Sverige, Danmark, Kina.

OS avgörs 4-20 februari, men damernas turnering startar dagen före invigningen och finalen spelas den 17 februari.

Sveriges preliminära spelschema i gruppspelet: 3/2 Japan, 5/2 Tjeckien, 7/2 Kina, 8/2 Danmark.

Källa: IIHF.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons