Annons

SM-guld till Dackarna efter 14 års väntan

Dackarna skaffade sig guldläge redan i den första SM-finalmatchen mot Smederna. I returen på bortaplan slog man inte av på takten. Redan efter elva heat var SM-guldet säkrat.
Speedway • Publicerad 6 oktober 2021
Dackeförarna firar segern efter SM-guldet.
Dackeförarna firar segern efter SM-guldet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

14 års väntan är över. Dackarna är svenska mästare efter finalseger med 46–44 i den andra finalen och totalt 99–81 mot Smederna – laget som under de senaste fyra åren tagit tre raka SM-guld varav två säkrats mot just Dackarna.

Men 2021 års final tillhörde Målillalaget. I hemmamatchen kopplade man ett guldgrepp som löd 16 poängs övertag inför avgörandet i Eskilstuna.

Annons

Ett övertag som blev övermäktigt även för ett lag som Smederna som till skillnad från Dackarna verkligen lärt sig knipa SM-guld de senaste åren.

– Det är en jäkla lättnad, det var ganska stressigt i går och idag. Glädjen kommer nog när vi lyfter bucklan, säger Thorssell.

"Fantastisk laginsats"

För att Smederna skulle haft en chans hade laget behövt göra något extraordinärt. I stället blev det en jämn inledning på matchen där sedan Dackarnas stjärntrio Tai Woffinden, Jason Doyle och Maciej Janowski – alla tre GP-förare – förde upp gästerna till en ledning med 28–26 efter nio heat.

Dackarnas Jacob Thorssell var även han starkt bidragande till guldet med sina tolv inkörda poäng i första mötet och åtta i det andra. Efter hans heatseger i tionde var det nära – och efter Doyles dito i det elfte heatet var det helt klart och australiern kunde knyta näven inför den vilt firande Dackepubliken som tagit sig upp till Eskilstuna.

– Vi är ett jäkligt bra lag, alla i laget tar poäng. Det är bland de bästa lag jag kört med, säger Thorssell.

– Vi har en lätt stämning i laget, väldigt "laid back", men det är seriöst när man behöver. Det är ett bra gäng. Bara för att man har flera stjärnförare så måste inte det betyda att man vinner, men det gjorde vi.

Många silver

Även lagledaren Mikael Teurnberg beskriver lagsammanhållningen som en av de bästa han upplevt. Och han får medhåll från en av de stora stjärnorna, Maciej Janowski.

– Vi är alla väldigt bra kompisar i laget. Vi försöker fokusera på våra rejs men utanför banan är vi väldigt goda vänner. Självklart måste du ta poäng, men vänskapen mellan förarna är också väldigt viktig.

Polacken har varit Dackarna trogen sedan 2015 och efter fyra finalförsök med laget fick han äntligen lyfta bucklan inför fansen.

– Det är otroligt, äntligen! Jag är väldigt glad. Väldigt glad för Målillafansen, de är fantastiska. Vi har jagat det här guldet i många år, det betyder jättemycket, säger Janowski.

Annons

Smedernas Pontus Aspgren var förstås besviken efteråt.

– Jättetråkigt, men vi förlorade egentligen finalen i går. Dackarna är väl värda guldet, de var bättre än oss. Man hade önskat att alla i laget gjorde bästa matchen för säsongen, men det gjorde vi inte och då räcker det inte mot Dackarna, säger han.

Fakta: Senaste svenska mästarlagen

2021: Dackarna

2020: Masarna

2019: Smederna

2018: Smederna

2017: Smederna

2016: Rospiggarna

2015: Vetlanda

2014: Vetlanda

2013: Piraterna

2012: Vetlanda

2011: Piraterna

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons