Annons

Covidsmittad britt får tävla vidare i VM

Det brittiska dressyrlaget ser ut att få behålla sitt VM-silver trots att Gareth Hughes tävlade med konstaterad covidsmitta. Internationella ridsportförbundet, FEI, anser inte att britterna gjort något fel och följt dansk lag då det inte längre finns några covidrestriktioner i Danmark.
Ridsport • Publicerad 8 augusti 2022
Gareth Hughes, till vänster, när britterna får silvermedaljerna efter dressyrens lagtävling. Han tävlade trots konstaterad covidsmitta. Internationella ridsportförbundet, FEI, anser att britterna som följt dansk lag inte gjort något fel.Foto: Pontus Lundahl/TT

För Gareth Hughes själv innebär beskedet att han får fortsätta tävla. I eftermiddag avgörs den individuella delen av dressyrtävlingarna, GP special. Där går Hughes ut som 18:e ekipage klockan 17.20 mellan svenskarna Juliette Ramel och Patrik Kittel. Therese Nilshagen startar först av svenskarna, klockan 15.40.

Det svenska ridsportförbundet vill dock att frågan ses över igen och menar att det inträffade bryter mot FEI:s egna covidprotokoll, uppger Matilda Hjertstrand, pressansvarig på ridsportförbundet, för TT.

Annons

Om Hughes resultat strukits från tävlingen hade silvret i stället gått till Tyskland och fyran Sverige hade flyttats upp på bronsplats.

Det var på presskonferensen efter söndagens lagtävling som Hughes lagkamrater berättade att denne testat positivt men ridit ändå. Enligt den brittiske ryttaren Richard Davison hade Hughes tillåtelse att tävla. Gareth själv deltog inte på presskonferensen.

Men enligt FEI:s gällande protokoll för covid-19 står det emellertid att den som testat positivt för covid-19 omedelbart ska lämna arenan.

FEI säger sig inte ha haft kännedom om Hughes positiva covidtest.

Brittens lagkamrater påpekade på presskonferensen att de testat negativt och att Hughes ska ha varit försiktig och hållit avstånd till andra.

Om Hughes resultat strukits hade i stället Richard Davisons 68,851 räknats. Då hade Storbritannien hamnat på 227,096 procent och petats ned till fjärde plats. Silvret hade då gått till Tyskland och bronset till Sverige, som stannade på 227,142 procent.

Danmark vann tävlingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons