Annons

Trots viruskrisen – landskampen ska spelas

Coronaviruset härjar i den danska landslagstruppen.
Spelaren Robert Skov och en ledare har testats positivt, åtta spelare och båda förbundskaptenerna är satta i karantän.
Men matchen ska spelas.
Fotboll • Publicerad 10 november 2020
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand, till höger, är satt i karantän tillsammans med åtta spelare och sin närmaste medarbetare Morten Wieghorst. Arkivbild.
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand, till höger, är satt i karantän tillsammans med åtta spelare och sin närmaste medarbetare Morten Wieghorst. Arkivbild.Foto: Toby Melville/AP/TT

Det danska fotbollsförbundet (DBU) och den danska landslagsledningen är mitt uppe i en coronakris.

Ändå är beskedet från danskt håll att onsdagskvällens landskamp ska spelas.

Annons

– Det är försvarligt att spela matchen för alla har testats så grundligt och vi är ganska säkra på att ingen har smittats i laget utan utan tagit smittan med sig utifrån, säger landslagsläkaren Martin Boesen på en presskonferens.

Spelarna Frederik Rønnow, Yussuf Poulsen, Rasmus Falk Jensen, Pione Sisto, Anders Dreyer, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz och Martin Braithwaite har satts i karantän.

Detsamma gäller förbundskaptenen Kasper Hjulmand och den assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst.

Spelarna övervakade

– Alla som vistats nära (inom en meter) under minst 15 minuter sätts i karantän. Enligt reglerna är alla aktiviteter filmade så vi är trygga med vilka som träffat varandra nära under en tid, i bussen eller när de ätit tillsammans, säger Martin Boesen.

Samtliga spelare testades två gånger när det danska landslaget samlades på måndagen. Först på förmiddagen och sedan igen på eftermiddagen. Måndagskvällens svar visade att Robert Skovs test var positivt. Även en ledare visade sig vara smittad.

Båda har lämnat truppen.

I samråd med Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten valde DBU att placera ytterligare åtta spelare och förbundskaptenerna i karantän. Den gäller fram till torsdag, alltså över landskampen mot Sverige som spelas i Köpenhamn på onsdag kväll.

"Vi lever i en tid då många arbetsplatser – inklusive klubblag och landslag i fotbollsvärlden – påverkas av corona. Det är synd för laget och särskilt för de två smittade. Vi vill ta hand om varandra så mycket som möjligt och följa den försiktighetsprincip som rekommenderas av myndigheterna. Oavsett vad som händer kommer vi att göra allt för att skapa ett starkt lag och leverera en stark prestation mot svenskarna," säger Kasper Hjulmand i ett pressmeddelande från DBU.

Sju nya spelare

Patrick Mortensen, Århus, Andreas Maxsø, Brøndby, Alexander Bah, Sønderjyske, Carlo Holse, Rosenborg, Thomas Mikkelsen, Lyngby, Jesper Lindstrøm, Brøndby och Jakob Ahlmann, Ålborg, ersätter de isolerade spelarna.

I Hjulmand och Wieghorsts frånvaro leder anfallstränaren Ebbe Sand, målvaktstränaren Lars Høgh och analytikern Mounir Akhiat Danmark.

Annons

– Först får vi inte hit Premier League-spelarna och så har vi fått en ny situation. Vi kommer inte att ha det allra starkaste laget, men alla kommer att göra sitt bästa när de får chansen och vi går för segern. Alla är professionella, säger Ebbe Sand.

Sedan tidigare är det klart att Sveriges förbundskapten Janne Andersson missar landskampen. Han befinner sig i hemkarantän sedan en nära familjemedlem testats positivt.

Peter Wettergren coachar laget med hjälp av Lasse Jacobsson och Maths Elfvendal.

Fakta: Drabbade spelare och ledare

Danmark

Smittade: Robert Skov och en ledare.

Spelare i karantän: Frederik Rønnow, Yussuf Poulsen, Rasmus Falk Jensen, Pione Sisto, Anders Dreyer, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Martin Braithwaite

Ledare i karantän: Förbundskaptenen Kasper Hjulmand, assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst och ett ospecificerat antal ledare.

Stoppas på grund av brittiska karantänsregler: Kasper Schmeichel, Jonas Lössl, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Henrik Dalsgaard, Mathias Jensen, Pierre-Emile Højbjerg.

Sverige:

I karantän: Förbundskaptenen Janne Andersson.

Stoppas på grund av brittiska karantänsregler: Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen, Emil Krafth, Filip Helander och Ken Sema.

Landskampen spelas på Brøndbystadion på onsdag med avspark 19.30.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons