Annons

Claesson vill ha en bra start: "Alltid viktigt"

Förhoppningen är så klart en bra start på EM-slutspelet.
Men det behöver inte betyda seger mot Spanien – det kan räcka med en bra känsla.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2021
Viktor Claesson.
Viktor Claesson.Foto: Erik Simander/TT
Ludwig Augustinsson.
Ludwig Augustinsson.Foto: Erik Simander/TT

Spanien i Sevilla klockan 21.00 på måndagskvällen.

En tuffare EM-öppning kan ett landslag knappast få – men det är vad som väntar förbundskapten Janne Andersson & Co.

Annons

Med tanke på motståndet, och att matchen spelas på bortaplan, är mittfältaren Viktor Claesson inne på att en bra start kan vara en gedigen insats även om det inte ger poäng.

– Det är alltid viktigt att få en bra start på ett mästerskap och det hör man också från de som har varit med i fler mästerskap än oss; "första matchen är otroligt viktig", säger han.

– Sedan vet vi om att vi möter Spanien på bortaplan, så det här mästerskapet kanske … Det behöver inte vara ett bra resultat i första matchen utan en bra känsla, att man kommer in i det och får ett bra självförtroende i gruppen.

"Bra självförtroende"

Ludwig Augustinsson:

– Om man inte skulle få med sig resultat, så skulle man få med sig en OK-känsla inför de kommande två, säger han.

– Om det i värsta fall skulle bli förlust är pressen större, men vi har alla chanser att gå vidare ändå. Vi har så bra självförtroende, vi vet att vi kan lösa det om det skulle hända.

Sverige kliver ut på Estadio La Cartujas gräs med fokus på att göra en bra prestation – och de satsar så klart på att få med sig mer än känslor hem till basen i Göteborg.

De vill ha poäng med i bagaget, helst alla tre.

– Vi åker självklart dit för att ta poäng, vi går ut för att vinna men vi möter ett tufft lag på bortaplan och vi vet att det blir tuff, säger Augustinsson.

– I VM mötte vi kanske det svagare laget i gruppen i första matchen, och då var det verkligen: "vi måste vinna den här matchen”. Nu möter vi ett av de starkaste lagen i turneringen och förmodligen det starkaste lagret på pappret i första matchen. Det är klart vi vill plocka poäng, att plocka poäng i en sådan match skulle vara en bra start inför de kommande matcherna.

Bra koll på Spanien

Annons

Claesson:

– Det är viktigt med en bra start, det visade vi i VM också. Börjar man med en vinst, det sätter standarden för hela mästerskapet på något sätt. Det är viktigt att få en bra start, absolut.

Sverige inledde förlägret med fokus på andra saker än Spanien. Men ju närmare den blågula premiärmatchen kommer, desto mer energi läggs på förberedelserna till matchen i Sevilla.

Claesson och Augustinsson har också koll på vad som väntar, även om duon inte vill avslöja allt de vet om spanjorernas styrkor respektive svagheter.

– De har en väldigt bra offensiv, de har bra "speed" på kanterna och det är klart att så som vi spelar fotboll, som vi spelar försvarsspel, vill vi stänga centralt och i så fall får de jobba mer på kanterna, säger Augustinsson.

"Hotar"

Claesson:

– De hotar på många ställen, inte bara på kanterna men det är klart vi ska var vaksamma där. Men det är bättre att de får komma fram där än centralt.

Augustinsson:

– Jag vill inte prata för mycket om deras svagheter men det är klart att de har brister. Det är ett väldigt bra lag och som alla vet krävs det att vi kommer upp på toppnivå, säger han.

– Det krävs en otrolig match från får sida för att få med oss tre poäng, men vi vet att vi kan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons