Annons

Claar glänste när Blågult slog Spanien

En östgöte var bäst på planen i Linköping.
Felix Claar glänste när handbollslandslaget fick en liten revansch på Spanien.
Handboll • Publicerad 8 mars 2023
Felix Claar i landskampen mot Spanien.
Felix Claar i landskampen mot Spanien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

För bara drygt en månad sedan snuvades Sverige på en VM-medalj av Spanien i bronsmatchen i Stockholm.

När det nu i stället handlade om EHF Euro Cup fanns inte alls lika mycket i potten, men Blågult var hur som helst starkast och vann med 33–29 (13–12). Norrköpingssonen Felix Claar, till vardags i Ålborg, styrde och ställde som mittnia och sköt åtta av de svenska målen när han för första gången på länge fick spela handboll på östgötsk mark.

Annons

– Det blir mycket ytor när de är så offensiva och har ett högt försvar, det passar mig, säger Claar till SVT.

26-åringen fick ta ett stort ansvar när Jim Gottfridsson fortfarande saknades efter handskadan han ådrog sig i VM.

– Han (Claar) gör en väldigt bra match, fantastisk både bakåt och framåt. Han styr lagen på ett väldigt fint sätt i dag, säger förbundskapten Glenn Solberg till SVT.

Totalt hade Sverige sju spelare i matchtruppen som inte var med i hemma-VM i januari. Förutom Gottfridsson saknades bland andra Andreas Palicka och Niclas Ekberg.

När lagen möttes i VM släppte Sverige in 39 mål, ett nytt historiskt bottenrekord för landslaget. Nu var försvaret i stället en viktig nyckel till segern. Imponerade individuellt gjorde också Eric Johansson, sju mål, och Tobias Thulin som vaktade målet i första halvlek.

Sverige och Spanien möts igen i Jaén på söndag. I april avslutar Blågult sedan EHF Euro Cup mot Tyskland (i Kristianstad) och Danmark (i Herning). De fyra lagen är alla redan klara för nästa års Europamästerskap i Tyskland och spelar därför miniturneringen i stället för EM-kval.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons