Annons

Chilufya frälste Djurgården – pressar MFF

Det satt lång inne.
Men slutligen spräckte Edward Chilufya målnollan för Djurgården mot Halmstad.
1–0-segern sätter press på Malmö FF i den allsvenska guldstriden.
Fotboll • Publicerad 6 november 2021
Edward Chilufya firar segermålet. Arkivbild
Edward Chilufya firar segermålet. ArkivbildFoto: Sören Andersson/TT

Halmstad åkte till Tele2 arena i Stockholm och ställde sin vana trogen upp i en låg och kompakt 4–4–2-uppställning, som Djurgården hade bekymmer med att dyrka upp.

Det är knappast det första laget som haft svårt att få hål på Halmstad i årets allsvenska. Innan dagens match hade nykomlingen bara släppt in 24 mål på 26 matcher – endast AIK kan stoltsera med ett bättre defensivt facit.

Annons

Men i dag skulle det inte hålla hela vägen för gästerna från Halland. I den 73:e minuten nådde Magnus Erikssons inlägg från vänster hela vägen till Edward Chilufya på bortre stolpen som satte dit 1–0 – i misstänkt offsideposition. Det blev matchens enda mål.

– Sett till chanser i matchen så är det frustrerande. Det kan mycket väl vara offside på målet, det känns irriterande. När jag tittar på bilderna och scrollar jävligt sakta, då ser det ut som att det är offside i min värld, säger Halmstads tränare Magnus Haglund.

"Väldigt besviken"

Offside eller inte – mål blev det. Och den knappa segern innebär att Djurgården kliver förbi Malmö FF i tabellen och går upp i serieledning. Skånelaget kan dock återta förstaplatsen vid seger i det tunga rivalmötet med IFK Göteborg på Gamla Ullevi i morgon, söndag.

Den regerande svenska mästaren har press på sig efter dagens resultat.

– Det kommer nog bli en fotbollsfest där (på gamla Ullevi). Det är klart att det är skönt för oss att kunna vinna i dag även om vi inte är där uppe i vårt sätt att spela, säger Magnus Eriksson.

Halmstad inledde matchen starkt och skrämde hemmalaget med ett antal halvchanser och fasta situationer.

– Jag är väldigt besviken på vår (Djurgårdens) matchinledning. Vi har 20 000 som sjunger på läktaren och vi står och tittar på Halmstad och har ingen intensitet alls, säger tränaren Thomas Lagerlöf.

Ju längre första halvlek led desto mer tog Djurgården över taktpinnen. De klara målchanserna lyste däremot fortsatt med sin frånvaro.

– Vi möter ett motstånd som ligger bra i blocken och är väldigt välorganiserade, säger Eriksson.

"Jätteskönt och förlösande"

Om matchbilden förändrades i andra halvlek? Inte nämnvärt. Djurgården tryckte på – men udden saknades. Även den välvillige skulle haft svårt att räkna upp ens en farlig möjlighet innan Chilufyas förlösande segermål i den 73:e minuten.

Annons

Men det viktiga för hemmalaget var inte hur – utan att – det blev tre poäng.

– Vi gör allt vi kan i 90 minuter och efter allt slit så får vi utdelning. Det kanske inte är så många hundraprocentiga lägen i matchen, men det var jätteskönt och förlösande att få det där målet, säger Eriksson.

För Halmstad väntar en strid för att undvika kvalspel ner till superettan. Laget har två hemmamatcher, mot Elfsborg respektive Hammarby, samt en bortamatch mot Malmö kvar att spela.

– Vi har inte gjort tillräckligt många mål. Vi försvarar oss som en guldkandidat men har inte gjort tillräckligt många mål. Däremot har vi skapat nog med chanser med inte varit tillräckligt skarpa, säger Magnus Haglund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons