Chelsea ordnade engelsk CL-final

För tredje gången är Chelsea i final i Champions League-fotbollen. Detta efter en övertygande 2–0-seger över Real Madrid, och totalt 3–1 i semifinalen.
I den helengelska finalen väntar Manchester City.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2021
Chelseas Timo Werner, i mitten, gjorde 1–0 mot Real Madrid i Champions League-semifinalen.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Chelsea var i final 2008 och 2012, den senaste gången som segrare. I Istanbul den 29 maj möter Londonlaget Premier League-kollegan Manchester City.

– Vi har tagit ytterligare ett steg och vi vill åka dit och vinna, förstås. Vi har en fantastisk trupp och personal, alla ger allt på träningen och skapar en god gemenskap, vi fajtas för varje boll, säger Chelsea-kaptenen César Azpilicueta till BT Sport.

Frågan är hur många som hade trott på final för Chelsea, med tanke på Real Madrids otroliga Champions League-statistik med fyra segrar sedan 2014.

Men under den nye tränaren Thomas Tuchels ledning, han ersatte Frank Lampard i januari, har Chelsea lyft sig rejält.

Werner nickade i mål

Chelsea hade fördel av att ha gjort mål på bortaplan i 1–1-mötet i Madrid i förra veckan.

Men Real Madrid hade sin lagkapten, mittbacksstjärnan Sergio Ramos, tillbaka i startelvan efter en tung vår med knäoperation, ett par andra skador och covid-19. 35-åringen har missat tio matcher och bara startat i två av 22 matcher i vår.

Ramos var stabil, men i den 28:e minuten var han inte med på noterna då Chelseas Kai Havertz lobbade över den utrusande målvakten Thibaut Courtois. Bollen tog i ribban och studsade upp i luften. Havertz tyske anfallskompis Timo Werner kunde helt ensam vid mållinjen enkelt hoppa upp och nicka in 1–0.

– Det hade varit ett briljant mål om det gått in, säger Mount om Havertz lobb till BT Sport.

– Men den for iväg från ribban. Jag sa till Timo (Werner) att det måste ha känts som en evighet innan bollen kom ner.

Fick inte bollen på mål

Real Madrids Karim Benzema hade två heta målchanser i första halvlek. Först var det ett skott som Chelsea-målvakten Édouard Mendy kastade sig efter och lyckades slå undan vid sin vänstra stolpe. Sedan nickade Benzema och då var Mendy där och tippade bollen över ribban.

I början av andra halvlek hade Chelseas Havertz två skarpa lägen, men första gången nickade han i ribban och sedan räddade Courtois tyskens skott med en benparad. Senare räddade Courtois också ett skott från N'Golo Kanté i farligt läge.

Chelsea spelade enligt ledorden "anfall är bästa försvar", och tillät inte Real Madrid att komma i särskilt många anfall och nekade det spanska laget att ens få bollen på mål i andra halvlek.

"De förtjänade segern"

2–0-målet kom i den 85:e minuten då Christian Pulisic passade fram till Mason Mount som satte bollen i mål.

– Vi kunde ha gjort många fler mål. Vårt mål var att hålla nollan mot det här laget som har så många anfallsalternativ. I andra halvlek var vi klart bättre. Vi hade fler chanser, som vi missade, men vi kämpade hårt, säger Azpilicueta.

Real Madrids tränare Zindedine Zidane var förstås inte nöjd med lagets insats.

– Det är klart att vi inte är glada. Men de förtjänade segern. Vi kämpade och försökte men de förtjänade att vinna och gå vidare. Vi behövde vara bättre i anfall, men vi hade inga klara målchanser medan de hade ett antal. Så är fotboll, säger han till Movistar, enligt Uefas webbplats.