Annons

Christian Gustafsson: CG: IKO behöver en statementspelare

Donald Trump hade Gene Simmons och Kid Rock som dragplåster. Hillary Clinton tog hjälp av Katy Perry och Barbara Streisand i sin presidentvalskampanj.
Daniel Stolt skulle på samma sätt behöva få in ett affischnamn eller två som, så att säga, går i god för ”SHL-projektet IK Oskarshamn”.
Christian GustafssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 16 maj 2019
Christian Gustafsson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jens Olsson.
Jens Olsson.Foto: Andreas Hillergren/TT

Att bygga ett SHL-lag tar sin lilla tid. I synnerhet om man aldrig har gjort det förut.

Som jag skrev förra veckan, så har jag inte mycket att klaga på hittills i Daniels Stolts lagbygge. Det som skulle och kunde förlängas har förlängts. Tyler Kelleher är ett spännande namn för en förstalina. Ryktena om SM-Liiga-jänkarna David Goodwin och Jake Newton är också i paritet med vad man kan förvänta sig.

Annons

Men det är inte spelare som lockar andra spelare.

Minst sju spelare – en förstemålvakt, två toppbackar och fyra spetsiga forwards/centrar – ska in. Toppspelare väljer inte en nykomling som, rätt eller fel, tippas hanka i botten, långt efter andra. De befarar att de ”svärtar ner” sina stats med få poäng och taskig plus/minus.

Det som skulle kunna få silly season att lossna på allvar för IKO är om de kan knyta till sig något tungt svenskt affischnamn.

• • •

Jag menar sannerligen inte att det ska anläggas någon elefantkyrkogård med avdankade tröttgubbar – Stolt ska gå primärt gå för potential snarare än meriter – men en eller ett par statementspelare skulle vara av vikt. Spelare som dels vet vad SHL handlar om (något jag tycker Timrå saknade förra säsongen), dels kan få andra att följa efter.

Som jag också nämnde förra veckan är det också just vad Daniel Stolt försökt med. Han var med länge och väl – enligt uppgift ända upp till 250 000/månad – och budade på OS-backen Johan Fransson, innan Leksand norpade honom.

Det är alltså lättare sagt än gjort.

Här är två namn som skulle kunna vara precis de statementspelarna:

Alexander Johansson.
Alexander Johansson.Foto: Stefan Jerrevång/TT

• Alexander Johansson. Karriären har, på grund av skador, gått i stå för 30-åringen, som kommer från sju raka SHL-säsonger i Växjö Lakers och Färjestad. Gjorde 38 SHL-poäng 16/17 och fick debutera i Tre Kronor. Var lagkapten i FBK 17/18 och skrev nytt långtidskontrakt. Men skador har ställt till det och nyligen fick han lämna trots två år kvar på kontraktet. I praktiken fick han sparken. Enligt uppgift tjänar Johansson 180 000 kronor i månaden. Frågan är hur uppgörelsen med FBK ser ut?

Skadehistoriken, säger ni? Ja, den kommer på köpet, en chansning man får ta. Det är just därför IKO ens kan ha en chans på en spelare som nyss var lagkapten i Färjestad.

Annons

Ett plus för IKO skulle kunna vara Johanssons 0491-koppling, då släkten på hans mammas sida kommer från just Oskarshamn.

• Jens Olsson. Malmötrotjänaren får lämna – trots kontrakt, trots att han var en av lagets bästa spelare. Håkan Åhlund har, i Sydsvenskan i veckan, öppet deklarerat sitt och IKO:s intresse för backveteranen.

Olsson är en person som kräver och tar utrymme, men är också just vad IKO behöver. En backpappa som gjorde sin första SHL-match 2003. Hade mest istid i Malmö Redhawks den gångna säsongen. Dessutom har Malmö spelat ett spel som i mångt och mycket liknar IKO:s.

• • •

Johansson och Olsson är två exempelnamn, det finns fler, så klart. Båda har säkerligen dessutom intresse på sig från både utland och inland.

Men det är den typen av prestigespelare som Daniel Stolt skulle behöva hämta in. Draglok och affischnamn som i någon mån går i god för och legitimerar ”SHL-projektet IK Oskarshamn”

LÄS MER:

Annons
Annons
Annons
Annons