Annons

Caster Semenya gör oväntad comeback

Löparstjärnan Caster Semenya är anmäld att springa 5 000 meter under friidrotts-VM i amerikanska Eugene nästa vecka.
Friidrott • Publicerad 9 juli 2022
Caster Semenya. Arkivbild.
Caster Semenya. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Sydafrikanskan har sedan tidigare två OS-guld och tre VM-guld på 800 meter. Men just den sträckan är hon avstängd från att ställa upp i på grund av för höga testosteronvärden. Efter avstängningen har hon i stället tävlat i 5 000 meter, dock utan liknande framgångar.

Att Semenya nu är med på listan över tävlande i Eugene överraskar då hon inte hade klarat kvaltiden och inte heller fanns med när det sydafrikanska laget presenterades tidigare i veckan.

Annons

31-åriga Semenya väntas inte ta någon medalj på 5 000 meter, men det blir första gången som hon är med på ett VM eller OS sedan 2017.

Efter det att sydafrikanskan slog igenom 2009, då hon tog VM-guld på 800 meter i Berlin, krävde friidrottsvärlden att den snabbfotade och muskulösa Semenya skulle genomgå könstester. Dessa visade att hon är hyperandrogyn, det vill säga har extremt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

2018 beslutade Internationella friidrottsförbundet (WA) att friidrottande kvinnor med för höga testosteronvärden måste sänka nivåerna för att få tävla på distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). WA anser att hyperandrogyna annars får en alldeles för stor fördel på medeldistanser. Semenya har de senaste åren vägrat att medicinera och har därför inte sprungit något 800-meterslopp i internationell konkurrens sedan 2019. Hon missade både VM 2019 och OS 2021.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons