Annons

Burakovsky vill ta större plats i nya klubben

Forwarden André Burakovsky har tagit sig över hela USA – från Washington DC i öster, med mellanstopp i Colorado till Seattle i väster där han nu landat.
Bytet innebär också en flytt från mästarklubben till ett bottenlag.
NHL • Publicerad 12 oktober 2022
Andre Burakovsky till vänster i Seattletröjan, under en träningsmatch mot Vancouver.
Andre Burakovsky till vänster i Seattletröjan, under en träningsmatch mot Vancouver.Foto: Jason Redmond/AP/TT
André Burakovsky visade upp Stanley Cup-pokalen 2018 på Limhamns IP. I somras fick den följa med hem till Malmö igen. Arkivbild.
André Burakovsky visade upp Stanley Cup-pokalen 2018 på Limhamns IP. I somras fick den följa med hem till Malmö igen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
André Burakovsky har spelat de senaste tre säsongerna i Colorado. Arkivbild.
André Burakovsky har spelat de senaste tre säsongerna i Colorado. Arkivbild.Foto: David Zalubowski/AP/TT
André Burakovsky spelar även för Tre Kronor. Arkivbild.
André Burakovsky spelar även för Tre Kronor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två gånger har den stora Stanley Cup – pokalen som mästarlaget i NHL vinner – besökt Malmö. 2018 lyfte en då 23-årig André Burakovsky den nästan 17 kilo tunga pjäsen över huvudet framför ett soldränkt och folkfyllt Limhamns IP. Han hade då varit med och vunnit klubbishockeyns finaste pris med Washington.

På vänsterarmen syntes en nygjord tatuering – "Stanley Cup Champions 06-07-2018".

Annons

I somras var det dags igen, den här gången följde bucklan med en nykorad mästare med Colorado.

– Vi festade i princip i stort sett hela dagen, vi var ungefär 120 personer. Det var bra tryck, säger André Burakovsky.

Men någon ny tatuering har det inte blivit.

– Det kommer, jag har sagt att jag ska göra det, men jag har inte gjort det än, säger han med ett litet skratt.

Kontrakt värt 300 miljoner

I somras gick också kontraktet med Colorado ut. Men som tvåfaldig NHL-mästare, och dessutom med en säsong med 61 poäng i bagaget – med marginal hans hittills bästa i ligan – fanns det ingen större risk för arbetslöshet.

– Min agent kom hem till Malmö och hängde den dagen. Vi pratade om vad som skulle ske och sedan var det mestadels att vi satt på min soffa i fyra–fem timmar, och pratade med NHL-klubbar, vad de hade för framtidsplaner och hur jag skulle passa in i deras lag.

Valet föll på Seattle och ett femårskontrakt, värt 27,5 miljoner dollar (mer än 300 miljoner kronor). För en och annan var beslutat kanske oväntat – förra årets nykomling i ligan slutade sist i Pacificdivisionen.

– Det är klart att man vill vinna till varje pris mer än en gång till, men jag kände att jag vill försöka att ta en lite större roll, spela lite mer, få lite mer förtroende och kunna bli en ännu bättre hockeyspelare.

TT: Kände du att du var överflödig i Colorado?

– Det är fantastiska hockeyspelare i både Washington och Colorado, det blev lite att man hamnade bakom dem i ledet. Det blir de som visar vägen och de flesta följer dem. Nu vill jag själv vara med i täten.

Känner många

Annons

Det handlar också om staden och umgänget. Burakovsky berättar att han och flickvännen Johanna Scortea diskuterat frågan i veckor innan. Nu har paret köpt hus i Bellevue, på andra sidan Lake Washington från Seattle.

– Vi kom fram till att vi båda skulle trivas väldigt bra i Seattle, och det är många spelare jag känner där sedan tidigare, det hjälper också.

Rent ishockeymässigt hoppas han på att bidra med fart framåt i offensiven, och gärna göra mål. Vilka han bildar kedja med är oklart, det kan bli bredvid landsmannen Alex Wennberg, som han även umgås med privat.

"Kommer vara speciellt"

Burakovsky beskriver också Seattle som tuffa att möta förra säsongen, trots tabellplaceringen, och att mästarna Colorado faktiskt förlorade sin sista match mot laget.

– Jag kände att de var på väg uppåt och är ett lag som kan bli bra i framtiden, och att jag vill vara med på den resan och bygga till ett lag som möjligtvis vinner Stanley Cup i framtiden.

Seattles säsongspremiär blir borta mot Anaheim natten mot den 13:e, svensk tid. 21 oktober besöker klubben Ball Arena i Denver, där Colorado tar emot.

– Det kommer vara lite speciellt att se alla igen och möta alla som man hängt och umgåtts mycket med, säger han.

Fakta: André Burakovsky

27-årige ishockeyforwarden André Burakovsky föddes i österrikiska Klagenfurt 1995, där hans pappa Robert spelade (han gjorde också en NHL-säsong i Ottawa 1993–1994).

André Burakovsky växte upp och spelade ungdomsishockey i Malmö, och draftades av Washington 2013. I premiärsäsongen 2014–2015 , den första av fem i Washington, fick han spela 53 matcher, och stod för 9 mål och 13 assist.

2016 gjorde han debut för Tre Kronor och stod för två straffmål mot Schweiz i VM.

2018 blev han NHL-mästare med Washington, efter att ha gjort två mål i den avgörande konferensfinalen mot Tampa Bay.

2019 byttes han till Colorado, där han tidigare i år blev Stanley Cup-mästare igen efter sin hittills mest poängrika säsong (22 mål, 39 assist).

I somras gick kontraktet med Colorado ut, och han valde som så kallad free agent att gå till Seattle.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons