Annons

Brwa Nouri: "Jag är otroligt tagen"

Fotbollstragedin i Indonesien har skakat en hel värld.
Sveriges enda spelare i den indonesiska ligan, Brwa Nouri, vaknade till uppgifterna om katastrofen.
Fotboll • Publicerad 2 oktober 2022
Brwa Nouri. Bild från 2018, då han var lagkapten i Östersunds FK.
Brwa Nouri. Bild från 2018, då han var lagkapten i Östersunds FK.Foto: Robert Henriksson/TT

Malang, Indonesien. Lördag. På fotbollsarenan Kanjuruhan Stadium utkämpas en hård strid mellan fotbollslagen Arema FC och Persebaya Surabaya. När slutsignalen ringer, står det 3–2 till till bortalaget Persebaya Surabaya på resultattavlan. Tusentals besvikna fans till Arema FC stormar planen. Kaos utbryter på fotbollsarenan, där fanatiska fans slåss i dimman av polisens tårgas. Tragedin ska sluta i att ett stort antal människor dör.

Morgonen därpå flashar nyheterna till hemma hos fotbollsspelaren Brwa Nouri, som ligger i sin säng bredvid sin son.

Annons

– Det var chockerande. Jag är otroligt tagen av det inträffade. Det är jättesorgligt, skriver han när TT når honom via mobilappen Whatsapp under söndagsförmiddagen.

Supportrar visar missnöje

Under gårdagens match blev folk ihjältrampade. Händelsen påminner Brwa Nouri om när han under sitt första år i Indonesien fick höra om ungdomar som dog när arenor rasade och nyheten om att hemmasupportrar dödat en annan person.

– Jag är såklart förvånad över att så många personer dör, men att folk stormar planen efter en förlust är jag inte ett dugg förvånad över. Det är inte ovanligt att supportrar här visar sitt missnöje på olika sätt.

Brwa Nouri är i dag 35 år och innan han kom till Indonesien och sitt nuvarande lag, Bali United, spelade han för Östersunds FK.

– Det var också ogästvänligt att spela mot Galatasaray borta med Östersund.

Trots att Brwa Nouri är van vid att få stenar och stolar kastade på sig efter fotbollsmatcher, samt att åka polisbil när hans lag Bali United har vunnit på bortaplan, utmärkte sig gårdagens händelse.

– Jag är fullt medveten om hur läktarkulturen funkar här och hur fanatiska vissa supportrar är samt hur ogästvänliga vissa arenor är. Men denna händelse där så många personer dör är bara obeskrivlig.

Hotfullt och ogästvänligt

Nouri säger dock att läktarkulturen varierar i landet. Exempelvis anser han att fansen i hans eget lag, Bali United, inte är speciellt hotfulla.

– Det finns många andra platser som är härliga. Men på vissa platser kan det vara hotfullt och ogästvänligt. Supportrar här är otroligt fanatiska och de lever och andas fotboll, skriver han.

Trots gårdagens tragedi, så har han inga planer på att sluta spela fotboll i den Indonesiska ligan.

Annons

– Jag drömde om att spela inför fullsatta arenor. Men ja, jag skulle gott kunna klara mig utan det hotfulla som sker nästan varje bortamatch. Jag hoppas det här blir en läxa och att folk lär sig att fotboll är underhållning och inte på liv och död.

Siffran för antalet döda under lördagens match steg kraftigt under söndagsmorgonen. Nu kritiseras också säkerheten på landets arenor.

– Det är väl okej med säkerheten, men det är inte alltid man känner sig jättesäker. Men man har alltid blivit skyddad om något hänt, skriver Brwa Nouri.

TT: Vad kan bli bättre när det gäller säkerheten?

– Jag vet inte. Men kanske fler poliser som är synliga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons