Annons

Brasilien vägrar prata om spel i Copa América

Beslutet att flytta Copa América från Argentina och Colombia till Brasilien gillas inte av det brasilianska landslaget. Rykten om en bojkott florerar och efter nattens VM-kvalvinst mot Ecuador ville spelarna inte kommentera.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2021
Brasiliens Neymar satte en straff mot Ecuador, på andra försöket.
Brasiliens Neymar satte en straff mot Ecuador, på andra försöket.Foto: Andre Penner/AP/TT

Det ansträngda smittläget i Argentina fick arrangörerna att så sent som i veckan avsäga sig värdskapet för Copa América. Brasilien åtog sig då att att stå värd för turneringens alla 28 matcher – ett beslut som inte tagits emot med glädje.

Även i Brasilien frodas smittan och hittills har över 470 000 personer dött i pandemin.

Annons

Enligt brasilianska medier tvekar de brasilianska spelarna som bor i Europa om spel i mästerskapet. Förbundskapten Tite har sagt att laget ska fatta ett gemensamt beslut efter kvalmatchen mot Paraguay den 8 juni.

Lagets mittfältare Casemiro bekräftar att någon form av besked kommer då.

– Vi kan inte prata om det där, men vi kommer att uttrycka vår mening efter matchen mot Paraguay, säger han enligt Reuters.

VM viktigast

Ett beslut kommer att tas gemensamt av spelarna och förbundskaptenen, enligt Casemiro, som också säger att VM-kvalet just nu är det viktigaste.

– Vi vill inte tappa fokus, för fokus för oss är främst VM-kvalet. I dag vann vi en VM-match.

Brasilien behåller, som det enda obesegrade laget, greppet om det sydamerikanska VM-kvalet.

Trots att brassarna tidigt dominerade den händelsefattiga matchen mot Ecuador hemma i Porto Alegre hade de svårt att få hål på Ecuadors försvar. Det dröjde till den 65:e minuten innan Richarlison kom loss på vänsterkanten och lyckades få in 1–0, ett skott som Ecuadors målvakt Alexander Domínguez hade fingertopparna på men inte kunde rädda.

Omtagen straff

I slutminuterna fälldes sedan Gabriel Jesus i straffområdet och efter ett VAR-beslut pekade domaren på straffpunkten. Neymar klev fram – men Domínguez hade inga problem att rädda den ganska lama markrullaren som gick nästan rakt på honom.

Spelet återupptogs en kort stund innan domaren återigen pekade på straffpunkten, Domínguez hade rört sig för tidigt. Neymar fick chans till revansch och satte utan problem den andra straffen, en närmast nonchalant lös chip till höger om målvakten som chansade åt fel håll.

Brasilien leder Sydamerikas VM-kvalgrupp på 15 poäng, fyra poäng före tvåan Argentina. De fyra främsta av de tio lagen kvalificerar sig direkt till VM i Qatar 2022 och platserna tre och fyra innehas just nu av Ecuador och Paraguay.

Det sydamerikanska VM-kvalet ligger efter i schemat, sedan två omgångar i mars fick ställas in på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons