Annons

Efter boxningens ryssbesked – Sverige bojkottar

Ryska och belarusiska boxare välkomnas tillbaka in i tävlingsvärmen.
Nu kommer Sverige att bojkotta matcher mot ryska och belarusiska boxare framöver.
"Vi står i den andra ringhörnan och kommer att kämpa emot det här beslutet", skriver Per-Axel Sjöholm, ordförande i Svenska boxningsförbundet.
Boxning • Publicerad 5 oktober 2022
Umar Kremlev är ordförande för Iba. Arkivbild.
Umar Kremlev är ordförande för Iba. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Ryska och belarusiska boxare kommer nu att få boxas i evenemang under Internationella boxningsförbundets, Iba, regi med omedelbar verkan. Även tekniska funktionärer från länderna välkomnas tillbaka, det meddelar Iba i ett pressmeddelande.

"Iba är övertygat om att politik inte bör ha något inflytande på sport. Därför bör alla idrottare ges lika förutsättningar", skriver Iba i pressmeddelandet.

"I andra ringhörnan"

Annons

Per-Axel Sjöholm skriver i ett sms till TT att han är inte är förvånad över beslutet, men däremot förskräckt.

"Vi står i den andra ringhörnan och kommer att kämpa emot det här beslutet. Vi i Sverige kommer inte att acceptera detta beslut. Jag ska inte föregå ett styrelsebeslut, men våra boxare kommer inte att möta ryska eller belarusiska boxare i internationella tävlingar", skriver Per-Axel Sjöholm i ett sms.

"Än en gång visar Iba att de inte bryr sig om demokrati utan kör ett eget race. Vi är inte förvånade, men nu gäller det att finna alternativa väger till den Iba håller. Avsky är ett starkt ord, men det är vad jag känner", fortsätter han.

Kommer lämna protest

På telefon utvecklar Sjöholm hur Sverige kommer att agera utöver att bojkotta matcher mot ryska och belarusiska boxare.

– Vi kommer att lämna in en skriftlig protest, men det vet vi inte har så stor nytta. Spanien har gått ut och sagt ifrån och det gör vi också nu genom er i medierna, säger han.

Common Cause Alliance (CCA), en grupp med flera västliga nationer med målet att bevara boxningen olympiskt, kommer också protestera.

– Vi kommer att gå ut med ett brev till Iba och protestera mot det beslut som tagits. Sen är vi väl medvetna om att protesten inte kommer att leda någonstans, men vi kommer klart säga vad vi tycker, säger Sjöholm.

Tror på stor bojkott

TT: Kan bojkott och protester leda till problem för er?

– Det vet jag inte. Men jag tror att det är så många länder som kommer att bojkotta de matcherna så det kommer snarare bli ett problem för Iba vill jag påstå. Det hoppas jag i alla fall, säger Sjöholm.

Han tror att uppskattningsvis 40–50 länder kommer att bojkotta matcher mot ryska och belarusiska boxare.

Fakta: Årets turer kring Iba

Det har stormat rejält kring Internationella boxningsförbundet den senaste tiden. I våras diskvalificerades flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och ordförandekandidaten Boris van der Vorst – endast en dag före vårens kongress. Idrottens skiljedomstol Cas gav dem dock rätt i att diskvalificeringen var ogiltig.

Den kontroversielle ryske ordföranden Umar Kremlev hade inte någon motkandidat när valet genomfördes i maj och krav på ett nytt ordförandeval ställdes.

I september hölls en extrakongress i Jerevan, Armenien, men där bestämdes det att det inte skulle hållas något nytt ordförandeval.

Det fick ett antal västnationer – däribland USA, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige – att diskutera möjligheten bryta sig ur Iba och bilda ett nytt internationellt förbund, uppger Sjöholm.

"Bland det som gör oss bekymrade är det faktum att det inte blev något val, utan bara en omröstning att inte hålla något val", sade Internationella olympiska kommittén, IOK, enligt sajten Inside The Games.

IOK reagerade också på det faktum att det ukrainska förbundet har stängts av från Iba. Ukrainska boxare tillåts däremot tävla under landets flagga, meddelade Iba i början av oktober.

Den 5 oktober meddelade Iba att ryska och belarusiska boxare tillåts tävla.

Inför OS i Tokyo 2021 fick Iba inte längre ansvara för kvalet eller själva OS-tävlingarna efter bland annat flera domarskandaler.

Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har efterlyst ett nytt ledarskap inom boxningen. Än så länge finns inte heller boxningen med på OS-programmet 2028.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons