Annons

Borträknad veteran kan bli svensk OS-joker

Landslagskarriären såg ut att vara över.
Men så kom ett oväntat besked från Peter Gerhardsson.
Nu är Emma Berglund, 32, plötsligt en tänkbar svensk OS-joker.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2021
Emma Berglund är tillbaka i landslaget för första gången sedan 2017.
Emma Berglund är tillbaka i landslaget för första gången sedan 2017.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hon är en av de mest rutinerade spelarna i den fotbollstrupp som nu samlas för sista gången före OS. Men trots 55 A-landskamper i ryggen känner sig Emma Berglund lite som en gröngöling.

Det är inte så konstigt. Hennes senaste landskamp var en träningsmatch borta mot Frankrike den 27 november 2017.

Annons

– Det är som att nästan komma tillbaka där det slutade, men ändå inte. Det är en lite speciell känsla. Det är många spelare som jag känner sedan tidigare, och som jag har spelat med. Så det är en bekant känsla, men det känns ändå att det var ett tag sedan, säger 32-åringen.

Drog korsbandet

Hon var under många år en given del i svenska landslagstrupper, och fanns även med under Peter Gerhardssons första samlingar efter att han tagit över som förbundskapten hösten 2017.

Men året efter drog hon korsbandet, och med den skadan såg faktiskt landslagskarriären ut att ta slut. Hon kom visserligen tillbaka, men flera småskavanker har stört de senaste säsongerna och Berglund har hamnat allt längre från landslaget.

Det fanns stunder när det var lätt att känna sig bitter, erkänner hon när hon nu åter står med den svenska förbundsloggan på bröstet.

– Det har gått i omgångar. Från att jag skadade mig, då ville jag hantera den biten och var kanske inte så sugen på att sitta och titta på matcherna på tv. Till att man såklart håller på sina kompisar, säger Berglund.

Historiskt SM-guld

Under tiden utvecklades också hennes yngre mittbackskonkurrenter och tog plats i allt större lag, både i Sverige och utomlands. Vägen tillbaka till en landslagsplats blev bara svårare och svårare.

– Det är ingenting jag har tagit för givet, att jag ska komma tillbaka på gamla meriter. Och det var först förra året som jag fick känslan att jag hade börjat komma tillbaka och kunnat prestera på planen, säger Emma Berglund.

Fjolåret blev en succé. Som lagkapten ledde hon Göteborg till ett historiskt första SM-guld innan hon flyttade till Rosengård inför den här säsongen.

Och när både Linda Sembrant (skada) och Nilla Fischer (ska bli mamma) tvingades tacka nej till OS-spel fick Peter Gerhardsson ett underskott av rutin i laget.

Har gjort två OS

Han valde därför att damma av Emma Berglunds telefonnummer och meddelade att han ville ha med henne till landskamperna mot Norge och Australien.

Annons

– Jag tror att det kommer ganska naturligt att vara en ... kanske inte en likadan ledare, men en spelare som ofta tar ansvar och som hörs ganska mycket på planen. Det är också en stor fördel att jag har spelat med väldigt många spelare i den här truppen. Namnen behöver man inte precis lära sig. Det jag måste komma in i är sättet som landslaget spelar på, säger Berglund.

Hon fick inte spela mot Norge i torsdags, men en bra insats i OS-genrepet mot Australien på tisdag – om hon får speltid – kan skicka henne till Tokyo. Det skulle bli hennes tredje OS.

– Jag har inte ens spekulerat i det. Min första tanke när jag blev uttagen var att jag skulle komma hit och njuta, och vara tacksam att få dra på mig tröjan igen, säger Berglund.

– Men att få vara med om ett tredje OS, det hade varit häftigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons